Автоматизована система радіаційного контролю зони відчуження досі не працює

Автоматизована система радіаційного контролю зони відчуження досі не працює

Укрінформ
Всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», що знаходяться у зоні відчуження, продовжують перебувати під контролем військових країни-агресора; роботу Автоматизованої системи радіаційного контролю досі не відновлено.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) в Телеграмі.

Зазначається, що регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику Чорнобильської АЕС та на території зони відчуження наразі неможливий.

У пресслужбі інспекції підкреслюють, що вже дванадцяту добу поспіль персонал ДСП «Чорнобильська АЕС» без ротації мужньо та героїчно виконує свої функції із забезпечення безпечної експлуатації цих об’єктів. Стаціонарний та стільниковий телефонний зв'язок із персоналом ДСП «Чорнобильська АЕС», що на сьогодні працює на майданчику АЕС, не відновлено.

За інформацією персоналу ЧАЕС, що отримується по доступних каналах зв’язку, параметри безпеки об’єктів ДСП «Чорнобильська АЕС» поки перебувають у нормі.

Роботу окремих датчиків контролю нейтронного потоку, потужності дози гамма-випромінювання та радіаційного забруднення повітря, не відновлено. Непрацездатність цього обладнання, занепокоєні в ДІЯРУ, ускладнює повний контроль за критичністю та низкою радіаційних параметрів в одному з приміщень об’єкта «Укриття».

Крім того, через відсутність внаслідок окупації достатньої кількості ремонтного персоналу та спеціального обладнання немає змоги відновити пошкоджене обладнання систем, важливих для ядерної та радіаційної безпеки.

Доступна інформація про параметри безпеки свідчить про тенденцію сталого погіршення низки показників, зокрема, концентрації довгоживучих радіонуклідів в атмосфері, наголосили в інспекції.

"Російські війська продовжують грубо порушувати вимоги радіаційної безпеки та санітарно-пропускного режиму на підприємстві та в зоні відчуження", що призводить до погіршення радіаційної обстановки як на самому підприємстві та в зоні відчуження, так і до розповсюдження радіоактивного забруднення за межі зони відчуження.

За інформацією Держатомрегулювання, 6 березня 2022 року російські війська завезли на територію підприємства гуманітарну допомогу (їжа, цигарки тощо).

"Ця акція не мала жодного відношення до допомоги персоналу ДСП «Чорнобильська АЕС», який майже два тижні перебуває в заручниках російських військових, а була направлена лише на створення картинки для ЗМІ", - наголошують в інспекції.

Після категоричної та публічної відмови персоналу підприємства від «допомоги» загарбників, ворог переодягнув своїх військових у форму концерну «NOVARKA», що була на санпропускниках. І ті з радістю та вдячністю приймали допомогу, що фільмувалося російськими ЗМІ.

Концерн «NOVARKA» був створений для спорудження нового безпечного конфайнменту над зруйнованим в результатів аварії у квітні 1986 року енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС. Весь персонал концерну залишив зону відчуження після завершення робіт із введення в експлуатацію НБК та завершення гарантійного строку обслуговування цього об’єкта у вересні 2020 року.

Як повідомлялося, внаслідок військового нападу РФ на Україну з території Республіки Білорусь, починаючи із 17-ої години 24 лютого 2022 року всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», що знаходяться у зоні відчуження, перебувають під контролем збройних сил РФ.

Україна поінформувала МАГАТЕ про фактичну втрату контролю над ядерними і радіаційними об’єктами та про збільшення рівня радіації у Чорнобильській зоні відчуження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-