Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Толстой із Достоєвським зазнали нищівної поразки

Толстой із Достоєвським зазнали нищівної поразки

Укрінформ
"Російська велика гуманістична" культура йде на дно, як неповороткий "Титанік". Себто, перепрошую, як російський воєнний корабель
І ось, у контексті російського шовінізму, з усіма його маркерами, стереотипами та усталеними позиціями. Наскільки культура може бути обмеженішою за мову? За мову звичайного харківського (російськомовного, ясна річ) поліцейського (яких тепер в Україні не будуть називати мусорами, а саме поліцією), що витягує з-під завалів російськомовних бабусь, які голосували за проросійські партіі, і яких тепер авіаударами вбиває президент країни, яка є спадкоємицею "великої російської культури". В контексті історії цей поліцейський куди потужніший і переконливіший за всю імперську традицію, з її золотим та срібним віками. Він рятує людей. А імперська культура їх убиває. Так-так, саме культура, і весь фальшивий мертвотний контекст, що за нею стоїть, і який ми всі звикли терпіти - ну, бо це "великий наратив". Направду - це великий наратив, що завжди виправдовував насильство та зневагу до інших, саме так і не інакше.
В цій війні культура знову зазнала нищівної поразки. Цього разу - "культура Достоєвського і Толстого" . І зловтішатися тут якось не випадає. Бо поразка культури в реальності - це спалені градом цивільні. І військові теж, до речі. Ясна річ, що на другому тижні третьої світової складно щось прогнозувати, але вже зрозуміло - скільки б не проіснував наш прекрасний та безвідповідальний світ, яких би подальших конфігурацій не набула європейська цивілізація (так-так - саме та гуманістично орієнтована спадкоємиця Атен та Александрії, яка вісім років намагалася проковтнути анексію Криму та російські танки на Донбасі) - Толстой із Достоєвським зазнали нищівної поразки. Так само як і російський балет, російський авангард (який, великою мірою, таки і не російський, а наш, український), а разом із тим - російський хокей, російський футбол (ну, з цим і до війни було погано). Народ, який не годен зупинитися перед бомбардуванням міст у чужій країні, не має права перекладати провину на умовного адольфа алоїзовича. Це тепер ваш спільний тягар. Ви тепер мічені. Фріци. Було ж до другої світової нормальне ім'я, так? А досі як мітка. Так тепер буде з вашими іменами. Тому - Достоєвським уже не прикриєтесь. "Російська велика гуманістична" культура йде на дно, як неповороткий "Титанік". Себто, перепрошую, як російський воєнний корабель.
П.С. Єдине що - через 60 років майбутній Тарантіно зніме про вас ігрове кіно. Але і в цьому кіно ви будете виродками. Безславними.

Сергій Жадан

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-