Омікрон в Україні: лютий - місяць прогнозованого піку

Омікрон в Україні: лютий - місяць прогнозованого піку

Укрінформ
Публікуємо огляд відкритих джерел щодо Covid-19 в лютому. Хворих більшає, лікарів меншає, МОЗ наголошує на тому, що бустерне щеплення робити варто

Кількість інфікованих в Україні зростає вже четвертий тиждень поспіль: від 2 тисяч випадків за день на початку січня і до 44 тисяч на добу на початку лютого. За минулий тиждень зареєстрували 242 тисячі нових випадків, що на 44% більше, ніж тижнем раніше і це ще не кінець, попереджають у МОЗ. Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко прогнозує, що через кілька тижнів показник може злетіти до 60 тис. хворих на добу, це близько півмільйона нових інфікованих на тиждень і це й буде прогнозований пік захворюваності, але вже з березня сподіваємося на спад.

Звісно, значний приріст нових випадків пов'язують зі стрімким поширенням на території України штаму Омікрон, який витісняє Дельту. Інфікованих щодня стає більше  ще й через «вітчизняні особливості» організації тестування:  хворі люди їдуть в поліклініки і приватні лабораторії, щоб здати ПЛР-тест – обов’язковий для виписки лікарняного -  і ще більше розносять вірус, інфікуючи інших. Тільки в середу, 9 лютого, глава МОЗ заявив про можливість оформлення «електронних лікарняних» при наявності симптомів і без тестування. Чекаємо на подробиці.  А поки що, є чимало хворих, які до лікаря не звертаються, а це означає, що насправді цифра заражень в Україні може бути в рази більшою.

Особливістю цієї хвилі є й те, що Омікрон більше зачіпає дітей, ніж попередні штами.

З початку року кількість госпіталізованих дітей зросла втричі, в стаціонарах зайнято понад 50% ліжок, призначених для їх лікування.

У МОЗ запевняють, що наразі навантаження на лікарні помірні, місць вистачає. Тому лікарні підйом захворюваності витримують, поки що. Але у поліклініках величезні черги до сімейних лікарів, люди годинами сидять в тісних коридорах з кашлем і температурою. Багато сімейних лікарів теж захворіло на ковід і лікують своїх пацієнтів онлайн.  А піку ще немає...

Тож яка ситуація з хворими, лікарями, завантаженістю ліжкомісць в Україні і бустерними щепленнями -  в нашому огляді.

ЗАВАНТАЖЕНІСТЬ ЛІКАРЕНЬ: Хворих більше, а відсоток – госпіталізації більш ніж вдвоє менший

Наразі в лікарнях перебуває 27 217 хворих на COVID-19, що на три тисячі більше ніж було на початку минулого тижня.

07.02.2022

Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Станом на зараз виділено 71 630 ковідних ліжок, з них - 96,3% забезпечені киснем. Наразі в закладах охорони здоров’я перебуває 27 217 хворих на COVID-19. Це на три тисячі більше ніж було на початку минулого тижня", - сказав Ляшко.

За його словами, завдяки вакцинації, при 40 тисяч випадків на добу маємо не більше чотирьох тисяч госпіталізованих. Тобто лише в кожному десятому виявленому випадку необхідна госпіталізація. "Під час осінньої хвилі ми госпіталізували кожного четвертого", - додав Ляшко.

"Ситуація щодо завантаженості дитячих ліжок є контрольованою, і наразі в закладах охорони здоров’я зайнято 2 595 ліжкомісць. У закладах охорони здоров’я, які надають допомогу хворим дітям, у готовності перебуває 420 апаратів штучної вентиляції легень, зайняті хворими дітьми 10 апаратів", - зауважив міністр.

(Укрінформ)

У дитячих COVID-лікарнях Буковини фіксують зменшення кількості госпіталізацій

07.02.2022

"Протягом останніх кількох днів ми спостерігаємо зменшення кількості госпіталізованих діток. Зокрема, за минулу добу до нас поступило шість дітей із COVID-19 чи підозрою. У нас давно такої цифри госпіталізацій не було Тому зараз маємо зменшення рівня наповненості наших стаціонарів", - розповів в.о. генерального директора Чернівецької обласної дитячої лікарні Олександр Тесліцький.

У Чернівецькій міській лікарні також відчули зниження кількості госпіталізацій серед діток. Станом на 7 лютого в лікарні зі 120 наявних ковід-ліжок зайнятими залишаються 17.

(Укрінформ)

На Прикарпатті госпіталізація хворих вдвічі перевищує виписку

08.02.2022

Про це на нараді в Івано-Франківську повідомив заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Дзьомбак.

«Обласна лікарня та міська дитяча лікарня (Івано-Франківська. - Ред.) підписали угоди з НСЗУ по наданню медичної допомоги хворим на коронавірус. Сьогодні додасться ще 200 ліжко-місць», - зазначив Дзьомбак.

За його словами, з початку року на Прикарпатті додатково розгорнули 1500 ліжок для хворих на коронавірусну інфекцію і нині їх 3382.

Зайнятість ліжко-місць сягає 64,5%, наразі госпіталізація хворих майже удвічі перевищує виписку людей у COVID-лікарнях, додав він.

(Укрінформ)

У лікарнях столиці зайняті 26% COVID-ліжок

04.02.2022 14:02

Про це повідомляє Офіційний портал Києва із посиланням на заступницю голови КМДА Ганну Старостенко: «Ситуація з госпіталізацією у місті – контрольована і не призводить до значного навантаження на медичну систему. Станом на сьогодні (4 лютого. - Ред), зайнятість ліжок у лікарнях, виділених під пацієнтів із COVID-19, складає 26%».

(Укрінформ)

На Буковині реанімації лікарень, які приймають хворих із COVID-19, заповнені на 100%

03.02.2022

Про це під час засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС повідомив директор департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА Олег Чорний.

"Хочу звернути особливу увагу на завантаженість реанімаційних відділень, і особливо у Чернівцях та найближчих районних центрах. Наприклад, усі реанімаційні відділення міських лікарень завантажені на 100%, реанімаційне відділенні Кіцманської, Глибоцької, Сторожинецької лікарень також завантажені на 100%. Тобто, зараз ми важких пацієнтів з бригадами екстреної медичної допомоги перенаправляємо в інші медзаклади", - сказав Чорний.

Станом на 3 лютого у Чернівецькій області розгорнули рекордну кількість ліжок для хворих із COVID-19 від початку пандемії - 2242. Всього допомогу таким пацієнтам надають у 21 госпітальній базі області. Загальна їхня завантаженість складає 58%.

(Укрінформ)

На Вінниччині протягом тижня розгорнули додаткові 70 ліжок для дітей із COVID-19

03.02.2022

Про це на брифінгу повідомила директорка департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко: «Сьогодні розгорнуто 235 ліжок для дітей, минулого тижня їх було 165. Ще три лікарні почали приймати дітей старшого шкільного віку (з 15 років), які мають підтверджені ознаки COVID-19».

(Укрінформ)

На Прикарпатті за добу кількість COVID-випадків серед дітей зросла майже на 90%

03.02.2022

Про це в Івано-Франківську повідомила заступник гендиректора обласного Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Тетяна Джус: «Спостерігається зростання захворювання на 51,5%, серед дітей шкільного віку – майже на 90%».

У медичних закладах перебуває 26 853 пацієнтів з коронавірусом, з них 17 890 отримує кисневу терапію.

03.02.2022

Віктор Ляшко
Віктор Ляшко

Про це сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу:"Сьогодні маємо чергову рекордну кількість зареєстрованих нових випадків коронавірусу за добу - 39 620. У закладах охорони здоров’я наразі перебуває 26 853 пацієнтів, з них 17 890 (66%) отримує кисневу терапію. Також вчора в Україні вперше з початку пандемії зроблено більше 100 тисяч досліджень за добу методом полімеразної-ланцюгової реакції".

СИТУАЦІЯ В ПОЛІКЛІНІКАХ: лікарі самі хворіють, навантаження на «сімейнника» зросло втричі

Черги до сімейних лікарів

8.02.2022

Навантаження на терапевтів збільшилось на 30-40%, багато лікарів самі хворіють, розповідає головний санітарний лікар України Ігор Кузін. За його словами, щоб зменшити навантаження, МОЗ спростило встановлення діагнозу "ковід".

"Іноді ковід "маскується" під легкий перебіг грипу і пацієнти не надають цьому значення. Думають, у них - застуда, а у більшості випадків це ковід. І це створює проблеми при діагностиці й лікуванні", - говорить Ольга Кушнір, лікар-терапевт зі Львова, про особливості перебігу Омікрону.

"Приблизно кожен другий, хто звертається з застудою, має ковід", - визнає Станіслава Рикова, інфекціоніст і головний менеджер з інфекційного контролю мережі "Добробут".

За її спостереженнями, зараз до лікарень звертається приблизно на 30% більше пацієнтів з ковідом у порівнянні з осінньою хвилею.

"Але в цілому пацієнти хворіють легше. Мало пацієнтів з проявами важкого перебігу ковіду, майже немає пневмоній, але більше хворіє дітей", - зазначає пані Рикова.

Крім того, говорить лікарка, перебіг хвороби відрізняється тим, що пацієнти зараз майже не втрачають нюх і смак.

(ВВС)

У Житомирі втричі зросли черги до сімейних лікарів

8.02.2022

У Житомирі втричі збільшилися черги в амбулаторіях, оскільки майже третина сімейних лікарів хворіє. Про це Суспільному розповів медичний директор міського "Центру первинної медико-санітарної допомоги" Олександр Косміна.

"Перебіг захворювання, можна сказати, легкий, тобто впродовж 5-7 днів лікарі повертаються до роботи. Робота амбулаторій не зупиняється. Лікарняних велика кількість, але сімейні лікарі тримаються", – сказав Олександр Косміна.

До сімейної лікарки Анжели Гончарук на прийом приходять пацієнти з інших дільниць. За словами пані Гончарук, зараз в кожного лікаря відкрито 50-60 лікарняних листів.

"Скажу чесно, я була на вихідних з дитиною в нашому розважальному центрі, я єдина ходила в масці. Ось тому і така ситуація в нас у коридорах і така ситуація в країні. Люди забули про засоби захисту, про дистанцію, про елементарні речі, які потрібно робити", – розповіла лікарка.

Реєстраторка Людмила Олійник: "Для третини пацієнтів не вистачає талонів, щоб записати їх на прийом. Дуже похворіли лікарі. В дорослій амбулаторії зараз приймає п'ять лікарів, а має бути 11".

(Суспільне)

Швидка в Черкасах отримує близько 2000 викликів

6.02.2022

Сімейні лікарі в черкаських поліклініках приймають утричі більше пацієнтів, ніж у січні. Під кабінетами вишиковуються черги, а запис на прийом на тиждень наперед. У поліклініці №1 у Черкасах нині навантаження на лікарів збільшилось утричі у порівнянні із січнем 2022-го, розповів Суспільному директор закладу Володимир Коротун.

Викликів побільшало: щодоби їх отримують близько 2 тисяч. розповіла Суспільному фельдшерка швидкої Валентина Тищенко.

(Суспільне)

БУСТЕРНА ДОЗА: треба робити, хоча для більшості – це особистий вибір

Вимога обов'язкового введення бустерної дози не розглядається

9.02.2022

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін: «Зараз ми не розглядаємо обов'язковість бустера. Його сенс полягає в персональному захисті. Та людина, яка зробила третє щеплення, захищена від омікрону та тяжкого перебігу хвороби», - пояснив Кузін під час ефіру "Суспільного".

Кузін додав, що бустерною дозою вакцинувалися вже півмільйона українців і що МОЗ поки що не планує розширювати перелік професій, для яких вона є обов'язковою.

(Interfax-Україна)

Бустерна доза COVID-вакцини на 68% захищає від Омікрону

08.02.2022

Національний інститут охорони здоров’я Нідерландів (RIVM) провів дослідження, яке показало, що бустерна доза вакцини проти коронавірусу на 68% захищає від штаму Омікрон.

«Імовірність інфікування штамом Дельта була на 76% меншою після повної вакцинації і на 78% меншою після зараження, ніж якби ви не були щеплені та раніше не заразилися коронавірусом.

Для Омікрону це 33% після вакцинації та 25% після зараження. Після бустера рівень захисту зріс до 93% щодо Дельти та до 68% для Омікрону», - йдеться у повідомленні.

Залишається відкритим питання скільки триватиме захисна дія бустерів.

(Укрінформ)

Бустер проти Covid уже отримали понад 450 тисяч українців

7.02.2022

Станом на 7 лютого понад 14,8 мільйона українців зробили два щеплення проти коронавірусу, третю дозу вакцини уже отримали понад 450 тисяч осіб.

Глава МОЗ Віктор Ляшко: "Наразі в Україні проведено близько 30,8 млн. щеплень. Одну дозу отримали близько 15,5 мільйонів осіб. Двома дозами вакциновано близько 14,8 мільйона. Бустерну дозу уже отримали понад 450 тисяч українців".

Міністр підкреслив, що майже всі, хто перебуває на лікарняних ліжках, особливо в реанімації, не вакциновані.

(«Українська правда)

Третя доза краще захищає від Омікрону

1.02.2022

Європейські експерти вважають, що вакцинація проти коронавірусу є ефективною лише протягом шести місяців, після чого захист слабшає. Ще одна причина зробити бустер швидше - стрімке поширення в Україні та Європі Омікрону, нового штаму коронавірус, від якого ефективно захищають лише три дози.

Молодь на омікрон хворіє більше. Якщо пацієнтові з Дельтою в середньому було 38 років, то пацієнту з Омікроном буде вже 30 років.

(ВВС)

Підготувала Мар’яна Рабченюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-