Незаконно утримуваний у Макіївці українець Тимофеєв потребує негайного лікування – Денісова

Незаконно утримуваний у Макіївці українець Тимофеєв потребує негайного лікування – Денісова

Укрінформ
Громадянин України Максим Тимофеєв, якого незаконно утримують окупанти на тимчасово окупованій території Донецької області, має інвалідність та потребує негайного лікування.

Як передає Укрінформ, про це поінформувала у Телеграмі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«33-річний громадянин України Максим Тимофеєв, який незаконно утримується у Макіївській виправній колонії № 32 в ОРДО, має інвалідність з дитинства та потребує негайного лікування», - поінформувала Денісова.

За її даними, Тимофеєв зник 11 жовтня 2017 року у рідному Харцизьку на тимчасово окупованій території Донеччини. Зокрема, коли він чекав автобус на зупинці, до нього підійшли співробітники так званого міністерства державної безпеки «ДНР» та відвезли до однієї з військових частин, де почали катувати.

Читайте також: Окупанти залишили кримського імама Февзієва під арештом ще на пів року

Як уточнила український омбудсман, перші вісім днів Тимофєєв провів на території заводу «Ізоляція», де представники окупаційної адміністрації облаштували в'язницю для тортур, а потім його перевели до СІЗО.

«Через 8 місяців після «арешту» Максима затримали і його матір Зінаїду Мальцеву. Представники окупаційної адміністрації звинуватили обох у «шпигунстві на користь України». Жінку «засудили» до 10 років та 6 місяців, а Максима – на 12 років із конфіскацією майна», - поінформувала Денісова.

Уповноважений ВРУ з прав людини зазначила, що Мальцеву вдалося звільнити під час обміну полоненими 29 грудня 2019 року, а Тимофеєва продовжують утримувати у Макіївській виправній колонії №32.

Читайте також: Ветерана АТО Шидловського окупанти третій рік тримають «на підвалі» у Донецьку - Денісова

Вона уточнила, що Тимофеєв має інвалідність з дитинства, також йому поставили кілька діагнозів, зокрема - атрофію щитовидної залози, що потребує постійного кваліфікованого медогляду, який уже п’ятий рік у полоні українцю не проводиться.

«У чоловіка дві вроджені кісти у головному мозку, які спричинили порушення у тканинах, внаслідок чого він страждає від сильного головного болю. Крім того, у Максима хронічний панкреатит та холецистит, а вже в ув’язненні почалися серйозні проблеми зі шлунком», - зазначила вона.

Денісова наголосила, що Тимофеєву у Макіївській виправній колонії жодна меддопомога не надається, і що йому допомагають лише ліки, які передає старенька мати, яка після ув’язнення дуже хворіє.

Уповноважений ВРУ з прав людини переконана, що усі ці дії щодо Тимофеєва є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, у тому числі - Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.

Вона закликала керівництво МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Тимофеєва та сприяти його негайному звільненню.

Читайте також: Кримський татарин Еюпов у російському СІЗО потребує негайного медобстеження - Денісова

«Прошу координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись задля порушення питання про його звільнення. Враховуючи критичний стан здоров’я Максима Тимофеєва, наполягаю на його негайному звільненні», - зазначила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 8 лютого Денісова поінформувала, що громадянину України Олександру Лобурю, якого безпідставно утримують у СІЗО Макіївської виправної колонії №97, загрожує смертна кара.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-