Чи насправді небезпечні магнітні бурі? Точно не для всіх…

Чи насправді небезпечні магнітні бурі? Точно не для всіх…

Укрінформ
Наука досі не може відповісти, як саме магнітні бурі впливають на здоров’я людей. Хоча метеочутливі люди – не вигадка

Щомісяця мережа рясніє згадками про те, коли ж людям готуватися до нових магнітних бур. Мовляв, вони негативно можуть впливати на наше здоров’я та самопочуття, а отже у дні підвищеної сонячної активності потрібно бути обережними. На початку жовтня у стрічках новин знову з’явилися повідомлення про «небезпечні дати» - 5, 10, 19 і 30 жовтня. Одні слідкують за такими повідомленнями, вважаючи себе метеозалежними, а інші зі скепсисом їх пропускають, гортаючи стрічку новин далі. Питання, звісно, старе, як світ, але ми спробуємо поставити його знову: хто має рацію – чи дійсно магнітні бурі можуть впливати на здоров’я? І ще: чому наука досі не дає однозначної відповіді?

Бувало, що магнітні бурі виводили з ладу електромережі

Термін «магнітна буря» чули всі, але більшість із нас туманно уявляє  природу цього явища. А починається усе з сонця, гігантського реактора, де безкінечно йде термоядерна реакція. Під час вибухів плазми на сонці у період підвищеної сонячної активності в   космічний простір викидається величезна кількість речовини (переважно протонів і електронів), частина яких, рухаючись зі швидкістю 400—1000 км/с, за один-два дні досягає атмосфери Землі. На щастя, магнітне поле Землі нас захищає і захоплює ці заряджені частки. Але чим потужніший потік часток, тим сильніше він збурює магнітне поле нашої планети, і саме це називається магнітною бурею.

Найсильнішою сонячною бурею із зафіксованих наразі вважається буря 1859 року, відома як «Каррінгтонська подія», яка вивела з ладу телеграфні лінії (вони уже діяли на той час), а люди, які з ними працювали,  постраждали від ураження електричним струмом. На щастя, подібні потужні викиди трапляються лише раз на 500 років – принаймні такі висновки зробили учені, вивчаючи шари льодовиків. Тож сподіваємося, що відчути таке на собі нам не випадає. Але учені відзначають, що сонячні бурі (інша назва магнітних бур) такої активності можуть знищити штучні космічні апарати і викликати глобальне відключення електромереж.

У 2013 році учені підрахували: якщо на США обрушиться сонячний шторм, подібний до того, що стався 1859 року, то від 20 до 40 мільйонів людей можуть бути позбавлені електрики упродовж 1-2 років, а економіка в цілому втратить 0,6-2,6 трильйона доларів, пише Іndian Еxpress.

Пізніше були інші відчутні, але менш потужні магнітні бурі – у 1921 році, що пошкодила телеграфну мережу Нью-Йорка та в 1989, спровокувавши збої в енергомережі всієї Північної Америки. У тогочасному Радянському Союзі повідомляли про порушення радіозв'язоку з пунктами на високих широтах, а у Сімферополі спостерігали полярне сяйво.

В жовтні-листопаді 2003 була зафіксована сонячна буря Гелловіну - одна з найбільш інтенсивних бур сучасності, під час якої сталися аварії в енергосистемі Мальме (Швеція), в штатах Нью-Йорк і Вісконсин (США), порушення функціонування систем телекомунікацій та GPS-навігації, вихід з ладу багатьох штучних супутників Землі різних країн.

Але що цікаво - під час навіть таких сильних катаклізмів про особливі проблеми із здоров’ям людей не повідомлялося.

Хтось піддається навіюванню, а буває, що адаптація порушена

Як же впливають регулярні, але менш помітні магнітні бурі на здоров’я і самопочуття? Серед учених досі немає визначеної думки, адже дані наукових досліджень різняться. Приміром, автори дослідження 2016 року, які вивчили 63 мільйони твітів, де згадувалися "мігрень" чи  "головний біль" і зіставили їх з графіком активності сонця, не встановили такого взаємозв’язку.

А от в 2019 вийшло інше дослідження, автори якого, проаналізувавши щоденну загальну смертність у 263 містах США, дійшли висновку, що під час магнітних бур вона зростала – від серцево-судинних захворювань, а особливо восени та весною. Щоправда наскільки вона зростала – точно не вказано. І автори зазначають, що потрібно ще вивчати, як саме збільшення сонячної активності призводить до збільшення смертності. Але вони припускають, що це пов’язується із впливом магнітних полів на вегетативну нервову систему людини.

Що думають про це українські лікарі і учені? Вони теж розходяться у поглядах. Приміром, лікар-кардіолог клініки «Медіком» Олекса Лапшин вплив магнітних бур на роботу серцево-судинної системи вважає радше міфом. «Навіть суттєві спалахи електромагнітної активності сонця не відображаються на людини істотним чином. Принаймні з точки зору науки це дуже мінімальний вплив, який не несе суттєвих наслідків для здоров’я. Коли ж говорять про збільшення кількості звернень до лікарів у ці дні, то значну роль у цьому може відігравати самонавіювання. У певного відсотка людей, які прочитають інформацію про прийдешні магнітні бурі, з’являється відчуття тривоги і неспокою, і саме це може бути причиною нестабільних станів», - відмічає лікар.

А от патофізіолог та генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. Богомольця Віктор Досенко каже, що метеозалежність таки існує, і це встановлений факт. Але додає, що метеочутливі люди – це люди з уже наявними хронічними захворюваннями, зокрема серцево-судинної ендокринної, нервової системи. «Вони дійсно відчувають коливання, пов’язані з активністю сонця. Більшістю людей це ніяк не сприймаються, але стан метеочутливих - змінюється. Вплинути на це неможливо, бо ж на сонце ми впливати не вміємо», - говорить Віктор Досенко.

Він додає, що взагалі метеочутливість – це ознака порушення здатності до адаптації. Якщо організм уже виведений з рівноваги наявністю хронічних захворювань, і його сили вже витрачаються на контроль артеріального тиску, рівня цукру тощо, то іще один виклик буде для нього небезпечним. «Приміром, у більшості людей відвідування лазні не спричинить якихось проблем. Але люди, що мають проблеми з тиском, можуть серйозно постраждати, бо їхній організм і так працює на межі адаптаційних можливостей. І так само відбувається з підвищенням активності сонця, коли в людей з хронічними захворюваннями погіршується стан, що супроводжується головним болем, падінням тиску тощо», - зазначає патофізіолог.

Фахівці сходяться в одному: погіршення стану людини, приміром, з ішемічною хворобою чи діабетом може статися і з будь-яких інших причин, які зійшлися в часі з магнітними бурями..

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-