Ковід в Україні: давно пора когось відстежувати, а когось – саджати

Ковід в Україні: давно пора когось відстежувати, а когось – саджати

Укрінформ
Захворюваність вища, ніж торік, але тепер краще відстежуватимуть контакти, а за фейкові сертифікати – серйозніше каратимуть

30 вересня в Україні зафіксували майже 12 тисяч інфікованих на ковід-19 і наразі це найвищий показник із кінця квітня. Аналітики попереджують: ситуація серйозніша, ніж торік, принаймні за темпами захворюваності. Але замість того, щоб вакцинуватися, чимало громадян продовжують купувати фальшиві сертифікати вакцинації, а деякі лікарі – відповідно їх продавати. МОЗ нарешті зреагував на цю ситуацію, як саме – далі в огляді українських ковід-новин, що підготував Укрінформ.

Захворюваність і смертність вже вдвічі вища, ніж торік - НАН

Робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією SARS-CoV-2 в Україні опублікувала новий аналіз з прогнозом на наступні два тижні, який виглядає доволі тривожно. Аналітики зафіксували, що в останні два тижні темпи захворюваності прискорилися. Максимальне значення зростання захворюваності за тиждень наближалося до 70% (після чого спостерігалося зниження до нижче 35%, яке триває і нині). Відповідно зростали цифри позитивних тестів та нових госпіталізацій - до 70% і до 50% відповідно. «Такі темпи зростання значно вищі за максимуми, досягнуті під час попередніх хвиль, коли випадки хвороби та позитивні тести ніколи не зростали з тижневим темпом вище 40%, а нові госпіталізації – з тижневим темпом вище 30%», - йдеться у аналізі.

У цілому у другій половині вересня темпи зростання захворюваності у 2021 році виявилися значно вищими, ніж у 2020 за ті самі дати. «Наприклад, виявлювана захворюваність і кількість летальних випадків вже вдвічі перевищують минулорічні значення», - наголосили в НАН. Щодо вікової структури нової хвилі порівняно з минулорічною, то вона  характеризується вищою захворюваністю серед молоді та серед людей похилого віку, але нижчою – серед людей працездатного віку.

Наразі середня кількість нових випадків збільшилася до 6593 осіб на день. Але учені прогнозують, що незабаром, упродовж  6–12 жовтня  ця цифра може зрости до 11599.

За підробку сертифікатів відповідатимуть і головні лікарі

Після численних історій з підробками сертифікатів вакцинації у Міністерстві охорони здоров’я нарешті відреагували на ситуацію (Укрінформ під час підготовки матеріалу про підробку сертифікатів надсилав запит до МОЗ, але так і не отримав відповіді. – Ред.). На  засіданні Кабміну міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив, що МОЗ ініціюватиме відсторонення керівників медустанов, де  підробляли COVID-сертифікати. Спочатку – на період слідства, якщо в закладах охорони здоров’я будуть виявлені лікарі, що підробляли сертифікати вакцинації. Якщо слідство встановить, що керівники лікарень були причетними до злочину – їх звільнятимуть. Якщо ні – відновлюватимуть на посаді. У разі повторного порушення МОЗ ініціюватиме анулювання ліцензії медустанови і розрив контракту між ним та Національною службою здоров'я. Тоді територіальна громада фінансуватиме медустанову самостійно.

До речі, нещодавно Кабінет Міністрів розглянув законопроєкт про зміни до Кримінального кодексу, згідно з якими підробка «ковідних» сертифікатів буде виведена в окрему статтю, а покарання за злочин буде посилено.

Тим, хто завідомо використовував підроблені документи, що підтверджують проведення вакцинації проти  особливо небезпечних інфекційних хвороб буде передбачено штраф від 17 тис. до 34 тис. грн або обмеження волі на 1-3 роки.

Також пропонується встановити відповідальність медичних працівників, які вносили завідомо неправдиві відомості до медичної документації про вакцинацію. Їм загрожуватиме штраф від 34 тис. до 68 тис. грн або позбавлення волі на строк до двох років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

А виготовлення підроблених документів про вакцинацію з метою збуту  каратиметься штрафом від 85 тис. до 170 тис. грн або позбавленням волі на строк до трьох років.

В Україні знову запускають систему відстеження ковід-контактів

Нещодавно в Чернівецькй області успішно завершився пілотний проєкт з відстеження контактів хворих на ковід і тепер, як повідомили в МОЗ, почнеться його масштабування на всю країну.

«Це інформаційна система, розроблена ВООЗ, успішно пропілотована на рівні Чернівецької області. Вона дозволяє фіксувати усі випадки контактів, вибирає перелік людей, яких треба набрати, і автоматично набирає номер, але вже розмову веде лікар», - пояснював у нещодавньому інтерв’ю виданню «Ліга» головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Як працює така система? Укрінформу детальніше розповіла лікарка-епідеміолог Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Кацімон. Після того, як пацієнту діагностовано ковід-19, епідрозслідувачі проводять опитування – з ким він контактував, де імовірно заразився, чиї контакти може надати. Далі вони дізнаються номер телефону контактних осіб, їхнє місце роботи і ці всі дані заносяться в «GO. Data». «Телефонів контактних людей дуже багато. А програма автоматично формує перелік осіб, яким на 7 день від останнього контакту з хворим потрібно зателефонувати. Лікар з’ясовує, чи з’явилися у них протягом цього часу, симптоми хвороби, чи звертався такий хворий у медзаклад по допомогу, чи дотримується самоізоляції. Тобто кожного дня епідрозслідувач має перелік осіб, яким потрібно зателефонувати на 7-й день і ще раз - на 14-й. Також програма формує аналітику – скільки обдзвонено контактних людей, скільки з них захворіло, у скількох не виявлено жодних симптомів», - пояснила Оксана Кацімон.

За час впровадження проєкту Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб зафіксував 12 158 осіб, які мали контакт із підтвердженим випадком коронавірусної хвороби. З них - у 889 осіб (7% контактних) невдовзі підтвердили COVID-19.  Більшість випадків контакту із хворим в області прийшлись на людей, які проживають разом – таких 60%. Ще 16,5% осіб, яких вдалось встановити як контактними є однокласниками, 15% – сусідами, 3,5% – колегами по роботі та ще 5% складають категорію "Інші". Як повідомили в МОЗ, запровадження пілотного проєкту також дало змогу проаналізувати дані по категоріях: розподілити випадки та контакти по віковій структурі, роду занять, встановити та візуалізувати масштаб ланцюгів передачі тощо. 

У МОЗ наголошують, що відстеження контактів є одним із шляхів, щоб перервати ланцюжок передачі COVID-19, зменшити рівень захворюваності та смертності, пов’язаних із коронавірусною хворобою. Вакцинація від COVID-19, контроль за дотриманням протиепідемічних норм, тестування та відстежування контактів – залишаються найважливішими складовими для ефективної протидії пандемії.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-