Епіфаній закликав Філарета до примирення

Епіфаній закликав Філарета до примирення

Укрінформ
На Соборі з нагоди річниці створення єдиної помісної церкви, який відбувся у Національному заповіднику "Софія Київська", прописали у постанові заклик до почесного Патріарха Філарета та його оточення до примирення.

Про це Блаженнійший митрополит київський і всієї України Епіфаній поінформував на брифінгу в суботу, повідомляє кореспондент Укрінформу

“Почесний патріарх Філарет був відсутній на Соборі. У постанові ми навіть прописали, що закликаємо почесного Патріарха та його оточення до примирення і припинення самоізоляції, ствердивши гарантії положення почесного Патріарха Філарета і забезпечення умов його життя та діяльності у зв'язку із завершенням процедури ліквідації релігійної організації Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату”, - сказав Епіфаній.

Митрополит повідомив про остаточне юридичне припинення релігійних організацій "Київська патріархія УПЦ КП" та "Патріархія УАПЦ". Але, згідно з рішенням синоду ПЦУ, Філарет має право пожиттєвого проживання і використання для своєї діяльності комплексу будівель за адресою: місто Київ, вулиця Пушкінська, 36, та має пожиттєве право на звершення богослужінь у Володимирському соборі міста Києва.

Читайте також: Епіфаній повідомив про остаточну ліквідацію УПЦ КП і УАПЦ

Епіфаній, відповідаючи на запитання журналістів, зазначив, що тривалий час не спілкувався із патріархом. ”Після проведення так званих роз'єднавчих зборів у Володимирському соборі у нас не було спілкування”, - сказав він.

На початку січня 2019 року новостворена Православна церква України отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак уже 14 травня почесний патріарх Філарет оприлюднив звернення, в якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він сам залишається чинним патріархом.

У свою чергу, ПЦУ на засіданні Синоду 24 травня висловила повну підтримку своєму предстоятелю, митрополиту Епіфанію.

29 травня предстоятель ПЦУ видав указ, згідно з яким документи від імені релігійного об’єднання "Українська православна церква Київського патріархату", видані після 30 січня 2019 року, є недійсними.

20 червня колишній предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що скликаний ним "помісний собор" скасував рішення про ліквідацію УПЦ КП і відновив її діяльність.

24 червня Священний синод Православної церкви України ухвалив рішення підпорядкувати ПЦУ усі парафії та монастирі Київського патріархату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-