Головні цінності й мощі лаврських святих на місці — Мінкультури

Головні цінності й мощі лаврських святих на місці — Мінкультури

Укрінформ
У Мінкультури заявляють, що основні цінності з переданих на зберігання до Києво-Печерської лаври, а також мощі 120 святих на місці.

В цьому запевнила заступник міністра культури Тамара Мазур під час прес-конференції 17 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Слава Богу, з того, що ми передавали, основна частина і все найцінніше - на місці. І ми цьому дуже раді. Що стосується мощей, то передавалися гробниці з мощами. Наша комісія перевірила - всі гробниці на місці", - сказала Мазур.

Водночас вона зазначила, що, "очевидно, комісія не компетентна і не мала можливості перевіряти, чи це мощі тих святих, яких би мали бути".

Читайте також: Мінкультури готове надати представникам ЗМІ звіт за результатами перевірки Лаври

"Але я не переконана, що є такі технології, які би дозволили це зробити. Тому що якщо ми говоримо про ДНК-експертизу, то очевидно ДНК треба з якимись зразками порівнювати. Мощі на місці. Стверджувати, що це саме ті мощі, не можемо ні ми і очевидно, що ніхто", - резюмувала заступник міністра.

Вона також поінформувала, що дві цінних ікони вже повернули заповіднику.

"У висновку комісії було рекомендовано ті культурні цінності, які не використовуються в релігійних обрядах, повернути назад до Києво-Печерського заповідника. Станом на сьогодні два найцінніших об'єкти передав у заповідник монастир. Я можу помилятися, але це дві ікони, два медальйони, які повернули", - зазначила Мазур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-