День запобігання самогубствам: Супрун сказала, хто у зоні ризику

День запобігання самогубствам: Супрун сказала, хто у зоні ризику

Укрінформ
За даними ВООЗ, у світі щороку близько 800 тисяч людей закінчують життя самогубством, це стається кожні 40 секунд. 

Про це вона на своїй сторінці у Facebook написала виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

“Сьогодні Світовий день запобігання самогубствам. Маємо всіма способами привертати до цього увагу. Адже не всі можуть говорити про це відкрито, інколи - це навіть тема-табу. Таке ставлення до проблеми стає причиною появи стигми у суспільстві, і люди, які потребують допомоги, бояться по неї звернутися. В сучасному світі самогубство є однією з найбільш актуальних психологічних і соціальних проблем”, - наголосила Супрун.

Вона зазначила, що чимало самогубств відбуваються імпульсивно в моменти кризи, коли стає важко впоратись з життєвими негараздами - фінансовими проблемами, завершенням стосунків чи важкими хворобами. 

“У зоні ризику також люди, які мають алкогольну чи наркозалежність. Крім того, люди, які стали свідками конфліктів чи катастроф, пережили насильство або втрату близької людини, сильно пов'язані з деструктивною поведінкою. Показники самогубств також є високими серед уразливих груп, які зазнають дискримінації", - додала урядовець.

Читайте також: Зупинити булінг у школі: Супрун розповіла про роль батьків

Водночас вона зазначила, що є безліч позитивних прикладів, коли після тривалої депресії, травми чи навіть спроби вчинити самогубство, люди повертаються до нормально життя та навіть допомагають іншим з цим боротись. "Такі історії є свідченням того, що тривожні думки можна подолати, якщо мати підтримку та розуміння з боку близьких та не боятись про це говорити”, - написала очільниця МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-