Трансплантація тепер законна: у МОЗ пояснили, як це працюватиме

Трансплантація тепер законна: у МОЗ пояснили, як це працюватиме

Укрінформ
Для повноцінної реалізації ухваленого Верховною Радою закону про трансплантацію необхідно вжити додаткових заходів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"Упродовж 20 років у цьому напрямку не відбувалося значних зрушень: не купувалося сучасне обладнання, лікарі-трансплантологи не проходили тренінги та навчання, не створювалися інформаційні системи чи реєстри донорів та реципієнтів, нормативні підзаконні акти для врегулювання більшості питань, зокрема - щодо якості та безпеки процесів та роботи установ (ЗОЗ), що задіяні в процесі трансплантації", - йдеться у коментарі відомства.

Водночас, у МОЗ зазначили, що ще до ухвалення закону були зроблені перші кроки для того, щоб операції з трансплантації можливо було робити. На сьогодні вже урегулювано питання констатації смерті головного мозку, затверджено посадові інструкції трансплант-координаторів та розпочато реалізацію пілотного проекту щодо зміни механізму фінансування оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів. Крім того, триває робота щодо організації роботи національного реєстру донорів, запровадження програм підготовки трансплант-координаторів та імплементації положень Директив ЄС щодо трансплантації тканин і клітин до національних нормативно–правових актів.

У відомстві наголосили, що розвиток трансплантації в України є одним із пріоритетів діяльності міністерства.

Читайте також: Рада дозволила посмертне донорство органів

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня Верховна Рада проголосувала у другому читанні за законопроект № 2386-1а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині, зареєстрований у парламенті у серпні 2015 року.

Законом передбачається презумпція незгоди - матеріал для пересадки може бути отриманий з тіла померлої особи лише у випадку, якщо вона за життя дала згоду на трансплантацію.

Згідно зі статтею 16 закону кожна повнолітня дієздатна особа має право надати письмову згоду або незгоду на вилучення анатомічних матеріалів з її тіла для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів після її смерті.

У живого донора може бути вилучено анатомічні матеріали лише за наявності його добровільної та усвідомленої письмової згоди на донорство анатомічних матеріалі.

Рада встановила, що всі відомості стосовно згоди або незгоди на донорство вносяться до Єдиної державної інформаційної системи. З метою запобігання нелегальній трансплантації та торгівлі органами та/або іншими анатомічними матеріалами законом вносяться зміни до Кримінального кодексу України в частині встановлення більш суворої відповідальності за порушення законодавства в частині трансплантації органів та/або інших анатомічних матеріалів людині.

Після внесення зазначених відомостей до інформаційної системи трансплантації відмітки про надання особою згоди або незгоди на посмертне донорство та про зміну цього волевиявлення за бажанням особи вносяться до паспорта громадянина України або водійські права.

Єдина державна інформаційна система трансплантації – електронна автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, реєстрації, накопичення, зберігання, обробки, адаптування, зміни, поновлення, використання і поширення, знеособлення та знищення визначеної цим Законом інформації та здійснення автоматизованого об’єктивного і неупередженого розподілу анатомічних матеріалів людини, визначення пари донор-реципієнт, що зберігається на державних інформаційних ресурсах.

Закон також визначає групи людей, які не зможуть бути донорами. Це діти-сироти, люди, особа яких не встановлена, та учасники АТО.

Він набуває чинності через 1 рік після опублікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-