30 грудня: народний календар і астровісник

30 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Чим закушували варенуху, коли українці вперше скоштували шампанське і йти вперед, не озираючись.

Наближається Новий рік, тому не гріх було б здійснити історичний екскурс щодо того, що пили українці. Серед найпопулярніших напоїв, щоправда безалкогольних, аж до початку ХІХ століття були «узвар» (компот із сухофруктів), відвар сушеної трави іван-чаю, а також відвар із сушеної вишні (малини) з медом. Гостей пригощали варенухою – хмільним напоєм, що вживали в старому Києві замість вина. Її подавали на стіл гарячою, а закушували печеними яблуками. Варенуха чимось нагадувала кріплене вино. Була ще горілка («хлібне вино») – напій, який не надто сприяв вишуканим бесідам в гарній компанії. Але це було пізніше, а в часи Русі пили славетну медовуху. Згодом з’явилися традиційні наливки і лікери (дуже смачними були єврейські лікери). Впродовж ХVІІІ-ХІХ століть одним із найкращих вин було токайське (угорське). Серед його поціновувачів був і Григорій Сковорода.

Шампанське в Україні з’явилося з середини ХVІІІ століття. Моду на нього запровадив граф Кирило Розумовський. В 1780 роках шампанське вже подавали нарівні з токайським на прийомах і банкетах в київському магістраті, на що незаконно витрачалися величезні суми. Чиновницька аристократія пила також французький коньяк і «англіцьке» пиво. Аби замести сліди, підробляли записи в бухгалтерських книгах. Любителями дорогого закордонного алкоголю були і лаврські монахи. Шампанське згадується у відомому «Плачі лаврських монахів». Після конфіскації в 1786 році церковного майна, ченці побоювалися, що тепер їм доведеться замість «англицкого пива и вина шемпанского» пити просту воду. В ХІХ столітті привозили в Україну також і молдавські вина. Вони були більш дешевими і доступними широкому споживачу. Чималим попитом користувалися вина з болгарських колоній – аккерманське і буджакське, а згодом – кримські та грузинські вина. Останнім надавала перевагу інтелігентна публіка.

Іменини сьогодні святкують Данило, Ананій, Денис, Микита.

Сьогодні 12-ий і 13-ий місячні дні. Місяць росте, символ дня – колесо, тож дивіться, не закрутіться в ньому наче та вивірка. Зауважте, час не надто вдалий для домашніх справ, хоча помірне фізичне навантаження й бажане. Ліпше здійснити легкий шопінг (якщо не обридло), прогулятися. Активною є підшлункова залоза, рекомендується смачно, але в міру поїсти. Думки й енергію спрямовуйте на майбутнє, адже часто озираючись назад, можна проґавити щось дуже важливе.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1895 році: -26,3; а найтеплішим у 1987 - +7,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-