Топ-кейси і Антикорупційний суд: Transparency назвав ключові завдання на 2018 рік

Топ-кейси і Антикорупційний суд: Transparency назвав ключові завдання на 2018 рік

Укрінформ
Ключовими завданнями влади в плані подолання корупції у 2018 році є отримання результатів щодо топ-кейсів та запуск Антикорупційного суду.

На цьому наголосив під час прес-конференції у четвер виконавчий директор Transparency International Ukraine, співголова Ради Реанімаційного пакету реформ Ярослав Юрчишин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ключове завдання, яке, на жаль, ми не виконали в 2017 році і самі собі перенесли у 2018-й, - це шанс на верховенство права. Тобто шанс на те, щоб у суді здобути у логічні терміни, професійно аргументовані рішення по тих чи інших справах. В першу чергу нас цікавлять топ-кейси, тобто наскільки реалістично у 2018 році стати свідками рішень у таких важких справах, як справа Насірова і Мартиненка", - сказав Юрчишин.

Він зазначив, що у справі Насірова вже тривають судові дебати і, на жаль, на місяць відкладається засідання суду. А Мартиненку вручено підозру для ознайомлення і судова справа має всі шанси розпочатися на початку 2018 року.

"Але тут є найбільший виклик — це наскільки реальні шанси в розумні терміни, відповідно до закону, отримати незалежний, професійний судовий процес. Тому надзвичайно важливим завданням залишається створення Антикорупційного суду", - підкреслив виконавчий директор Transparency International. 

Водночас він додав, що зараз є суттєві зрушення в цьому напрямку - Президент окреслив своє бачення і обіцяє найближчим часом подати до Верховної Ради законопроект, який би мав відповідати рекомендаціям Венеціанської комісії. І нагадав, що вже втрачено цілий рік, бо ще у лютому-2017о законопроект, ініційований депутатами, був зареєстрований, а восени отримано висновок Венеціанської комісії.

Він також наголосив, що для запуску Антикорупційного суду є лише півроку.

"У нас де-факто лишилось півроку для того, щоб якісно, без політичного авантюризму, запустити таку важливу систему судової гілки влади, як Антикорупційний суд. Тому що з весни 2018 року ми опиняємось у виборчому році і формування будь-яких інституцій в цей час буде надзвичайно політизованим, навіть більш  політизованим, ніж зараз", - вважає Юрчишин.

Читайте також: Антикорупційний суд: Transparency сподівається, що Порошенко врахує всі поради

Принагідно він констатував, що у сприйнятті можливості подолання корупції в Україні за рік нічого не змінилося.

"Світовий барометр корупції станом на початок 2017 року, за результатами 2016, давав ті самі 86% громадян, які не вірять у здатність уряду подолати корупцію в Україні, що й на кінець 2017. Тобто ми маємо біг на місці. Нині ми очікуємо новий рейтинг і не очікуємо в ньому суттєвих проривів через відсутність завершених судових розглядів, через тотальну віртуалізацію проблеми корупції, тобто відсутність у громадян чіткого розуміння, хто відповідає за боротьбу з корупцією і як громадяни можуть в неї включитися", - сказав Юрчишин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-