Семерак каже, що лісники хочуть повернути

Семерак каже, що лісники хочуть повернути "тотальні рубки" часів Януковича

Ексклюзив
Укрінформ
Лісники невдоволені новими, посиленими правилами санітарних рубок лісів, схвалених урядом ще минулого року, й ініціюють дискусії щодо їх перегляду.

Про це розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу.

“Ми ініціювали зміни правил санітарних рубок. До речі, лісники сьогодні намагаються повернути їх назад”, - сказав Семерак.

Він нагадав, що ще в часи президентства Януковича були встановлені такі правила, які легалізували тотальні рубки по всій Україні. Проте, за його словами, восени минулого року ці правила санітарних рубок були змінені й стали значно жорсткішими.

Читайте також: Короїд знищив на Сумщині уже 700 га хвойних лісів - ОДА

“Сьогодні лісники починають дискусію, залучають різних учасників до цієї дискусії, що це було неправильне рішення, яке призвело до зменшення рубок, і треба повернути правила, щоб дозволити рубати, тому що галузь лісового господарства нібито може занепасти”, - зауважив міністр.

Водночас урядовець наголосив, що подібна дискусія про необхідність чи навпаки відсутність потреби у спрощенні правил санітарних рубок лісу потребує серйозного наукового обгрунтування і широких консультацій із громадськістю.

Водночас він додав, що контролювати вирубки лісу Міністерство екології уповноважене тільки на територіях національних природних парків, які, за його даними, становлять лише 3% від загальної кількості лісів в Україні, усі ж інші вирубки повинно контролювати Державне агентство лісових ресурсів, підпорядковане Міністерству аграрної політики та продовольства. При цьому Семерак підкреслив, що 2016 року на вирубки лісу в природно-заповідному фонді було накладено заборону і цей мораторій діє і нині.

Як відомо, 26 жовтня 2016 року Кабінет міністрів ухвалив нову редакцію Санітарних правил у лісах України, що значно обмежують проведення санітарних рубок лісів, а їх дія поширюється на всіх лісокористувачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-