5 квітня: народний календар і астровісник

5 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Никона Печерського; кому клінінг, а кому кліринг 

У церковному календарі сьогодні не лише «український» день, але й «київський», адже ми вшановуємо пам’ять преподобного Никона, ігумена Києво-Печерського, а також преподобну Єлену Києво-Флорівську, яку називають «хранителькою Києва». Преподобний Никон жив у ХІ столітті й був першим учнем і сподвижником самого Антонія, засновника Києво-Печерського монастиря, а також постригав у монахи Феодосія Печерського. Мощі святого покояться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Стосовно Єлени Києво-Флорівської, то вона була родом із Росії. Звали її Катериною і була вона генеральською дочкою. Ледве дівчині виповнилося  16 років, як вона втекла з дому й прийняла чернецтво. 60 років прожила в Києві, де була монахинею Флорівського монастиря. Канонізована у 2009 році. Нині мощі преподобної Єлени зберігаються в головному Флорівському храмі.

Здавна на Никона займались генеральним прибиранням осель і обійстя: підмітали, вимітали, мили, чистили, витрушували, мастили. Особливу увагу приділяли усіляким закуткам і закапелкам, вважаючи, що саме там і ховається нечиста сила. Важкодоступні місця кропили свяченою водою і прив’язували сухі пучки полину і м’яти. Ввечері, як і годиться, йшли до лазні.

Іменинники сьогодні Олена, Олексій, Варвара, Ілля.

Сьогодні 10-ий місячний день, його символ – гейзер цілющої води. Перше, про що одразу ж треба сказати, цей день дуже вдалий для початку будь-якої справи. Що б ви не почали сьогодні – все вдасться! Добра фея чи ангел-охоронець допомагатимуть, направлятимуть і підтримуватимуть. Будівництво, ремонт, підписання важливої угоди, курси – сміливо розпочинайте намічені справи. По-друге, це день потужної енергетики, а також нагадування про духовну самостійність: у певний час кожен вчиться самостійно ходити, їсти, одягатися, читати-писати – так само і в духовному житті: людина має пройти шлях від ясел до академії (це в ідеалі). Майже як Гаррі Поттер, тільки без чарівної палички. Енергетичний центр дня – імунна система. Перевантаження не бажане, в усьому тримайтеся золотої середини.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1944 році: –7,5; а найтеплішим у 1946 -  +22,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-