На Закарпатті викрили ще одного клірика УПЦ МП, який поширював фейки про війну в Україні

На Закарпатті викрили ще одного клірика УПЦ МП, який поширював фейки про війну в Україні

Укрінформ
Служба безпеки України оголосила підозру настоятелю храму Хустської єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Встановлено, що клірик розпалював релігійну й міжнаціональну ненависть у прикордонному регіоні, а також виправдовував збройну агресію РФ проти України.

Повномасштабне вторгнення російських загарбників фігурант називав «громадянською війною» та закликав вірян ухилятися від мобілізації.

Також настоятель підбурював прихожан проти представників однієї з національних меншин і парафіян інших релігійних конфесій.

Провокативну риторику клірик поширював під час спілкування з місцевими жителями та на власній сторінці у Фейсбуці. Таким чином він намагався розхитати суспільно-політичну обстановку в регіоні на користь Росії.

Читайте також: У Києві викрили мережу ФСБ, яка діяла під прикриттям УПЦ МП

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти інформаційно-підривної діяльності фігуранта.

Настоятелю храму інкримінується вчинення злочинів, передбачених наступними статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Розслідування триває. Підозрюваному загрожує позбавлення волі терміном до 5 років.

Як повідомляв Укрінформ, у Закарпатській області судитимуть двох священнослужителів УПЦ МП за антиукраїнську діяльність.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-