В Одеській ТРО спростували намір мобілізувати Мангера, засудженого у справі Гандзюк

В Одеській ТРО спростували намір мобілізувати Мангера, засудженого у справі Гандзюк

Укрінформ
В Одеській 126-ій окремій бригаді ТРО заперечили опубліковану в ЗМІ інформацію, що командир бригади надав засудженому за вбивство активістки Катерини Гандзюк Владиславу Мангеру листа для проходження військової служби.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба 126-ї окремої бригади територіальної оборони міста Одеса, передає Укрінформ.

«Інформація, що розповсюджена 01.04.2024 року на низці інформаційних ресурсів, щодо причетності командира військової частини А7382 до надання обвинуваченому у замовленні нападу на Катерину Гандзюк ексголові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру листа для проходження служби у військовій частині А7382 – не відповідає дійсності», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з перших днів повномасштабного вторгнення 126-та бригада обороняє український південь від російських загарбників. Бійці боронили Миколаївщину та брали участь в Херсонській контрнаступальній операції. «Саме тому нам прикро чути, що нашу бригаду почали підозрювати в тому, що ми готові мобілізувати до своїх лав людину, яка замовила вбивство активістки Катерини Гандзюк ще до приходу на цю землю російських загарбників», – йдеться у заяві.

«Владислава Мангера не було, не буде і в жодному разі не могло бути в нашій бригаді. Мангер за рішенням українського суду відбуває справедливе покарання як замовник резонансного вбивства, його місце в тюрмі», – наголосили в бригаді.

Водночас сам Мангер повідомив у Фейсбуці, що неодноразово звертався до військових частин з проханням участі у захисті України і що одна із частин дала згоду на розгляд цього питання.

«Так, я неодноразово звертався до військових частин з проханням участі у захисті нашої держави. Так, одна із частин дала згоду на розгляд цього питання. Мій адвокат передчасно подав клопотання. Але в суді мною було заявлено, що коли ми офіційно отримаємо запрошення і будуть подані документи. Хочу зауважити, що згідно зі ст. 616 КПК України кожна людина, яка перебуває під вартою, має право звернутись до суду з приводу проходження служби в лавах ЗСУ», – написав Мангер.

Він знову заперечив причетність до нападу на Гандзюк і зазначив, що і надалі буде звертатися з проханням щодо проходження військової служби, бо впевнений, що більше користі приніс би «державі і народу на фронті».

Раніше спільнота «Хто замовив Катю Гандзюк?» повідомила, що під час розгляду апеляційної скарги Мангера та Левіна зʼясувалося, що існує лист командира військової частини А7382, в якому висловлюється бажання призвати Мангера на військову службу до цієї частини.

Читайте також: Зеленський - про вирок замовникам вбивства Гандзюк: Це мало статися без тиску громадськості

Як повідомляв Укрінформ, 26 червня Дніпровський райсуд столиці призначив покарання у вигляді 10 років позбавлення волі для колишнього голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера і експомічника депутата облради Олексія Левіна, яких обвинувачували в організації нападу на громадську активістку, в.о. керівника справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк.

Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

Безпосередні виконавці замаху засуджені до ув'язнення на строк від 3 до 6,5 років.

При цьому Мангер заявив, що не винен в організації нападу на Гандзюк і що буде апеляція.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-