СБУ затримала російську агентку, яка шпигувала за аеродромами та ППО поблизу Кривого Рогу

СБУ затримала російську агентку, яка шпигувала за аеродромами та ППО поблизу Кривого Рогу

Укрінформ
Служба безпеки України затримала агентку ФСБ РФ, яка намагалася виявити військові аеродроми і місця базування української протиповітряної оборони поблизу Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Як повідомляв Укрінформ, про це повідомляє прецентр СБУ.

«Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одну учасницю агентурної мережі ФСБ, яку було викрито на початку цього року. Тоді у Дніпропетровській та Донецькій областях було затримано п’ятьох російських агентів. Серед них - інженерка оборонного заводу та чиновниця міськради на Донеччині, які відстежували геолокації ЗСУ на прифронтових територіях», - ідеться у повідомленні.

Наразі затримана шоста фігурантка, яка шпигувала за військовими аеродромами і місцями базування ППО поблизу Кривого Рогу. Також вона відслідковувала напрямки польотів бойової авіації.

У разі виявлення потрібних об’єктів зловмисниця мала зафіксувати геолокацію на електронних картах і прозвітувати до ФСБ.

Читайте також: СБУ затримала коригувальника ракетного удару по об’єктах Укрзалізниці

Отриману розвідінформацію ворог планував використати для підготовки повітряних ударів по із застосуванням ракетного озброєння і дронів-камікадзе типу Shahed.

СБУ вчасно викрила російську агентку, задокументувала її злочинні дії і затримала.

За даними слідства, фігуранткою є місцева жителька, ідеологічна прихильниця росіян. У жовні 2023 року жінка потрапила у поле зору ФСБ через свою подругу – ще одну учасницю ворожої групи, яка вже перебуває під вартою.

«Щоб слідкувати за бойовою авіацією та протиповітряною обороною ЗСУ, зрадниця виходила на місцевість. Також вона намагалась виявити і приховано зафіксувати військову інфраструктуру. Комунікацію підтримувала у месенджері з кадровим співробітником ФСБ. Його особу вже встановила СБУ», - зазначили у спецслужбі.

Під час обшуків у помешканні фігурантки вилучили мобільний телефон із доказами листувань з агресором.

Читайте також: СБУ затримала працівницю дитсадка, яка коригувала ракетні удари по Харкову

Слідчі СБУ повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ нейтралізувала потужну агентурну мережу військової контррозвідки ФСБ РФ, учасники якої передавали секретну інформацію про системи охорони АЕС, геолокацію інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одеської області та канали переправлення іноземного озброєння в Україну.

У результаті багатоетапної спецоперації у різних регіонах затримали п'ятьох агентів.

Серед них - колишні посадовці Головного управління розвідки Міністерства оборони та Служби зовнішньої розвідки, а також співробітник обласного управління СБУ.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-