На Вінниччині жителі Буші протестують проти розробки родовища біля історичних пам’яток

На Вінниччині жителі Буші протестують проти розробки родовища біля історичних пам’яток

Оновлено
Укрінформ
Жителі с. Буша Ямпільської громади протестують проти розробки родовища корисних копалин, яке розташоване в критичній близькості від житлових будівель, геологічного заказника «Гайдамацький Яр», річок Мурафа та Бушанка, джерел питної води.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила комунікаційниця ініціативної групи мешканців с. Буша Ганна Гронська.

Фото з відкритих джерел

«Минулої середи березня громада нашого села, Бушанського старостинського округу, отримала інформацією про те, що 26 березня відбувся аукціон з продажу через електронний майданчик Родовища Бушанське, розташоване на території с. Буша Ямпільської територіальної громади. Територіально – це гора Лисківка. На аукціоні фірмі «СІ-ЕВОЛЮШН» продали 13,1 га цього родовища. Це при тому, що воно розташоване в критичній близькості від житлових будівель, пам’яток історико- культурного призначення, геологічного заказника «Гайдамацький Яр», а також річок Мурафа та Бушанка і джерел питної води. Про це на зборах громадян, які відбулися у той же день, нас поінформував староста села Буша присутніх Роман Іванчишин», - повідомила Гронська.

Фото:Катя Chilly, ФБ

За її словами, на зборах громади директорка Державного історико-культурного заповідника «Буша» Ірина Захарчук наголосила, що зовсім поруч з майбутнім кар’єром знаходиться територія Державного історико-культурного заповідника «Буша», який займає 7 га земель історико-культурного призначення. Також на території заповідника розташовано сім музеїв. Серед них – три пам’ятки національного значення. А саме, «Оборонна фортеця з підземними ходами V-XVII ст.», «Музей археології (поселення трипільської культури IV-III тис. до н.е.)» та єдиний у Європі унікальний «Скельний храм з рельєфним зображенням V-XVII ст.». Також Родовище Бушанське знаходиться на критично небезпечній відстані від пам’ятки місцевого значення «Козацьке кладовище», старовинних поховань XVIII ст., і геологічного заказника «Гайдамацький Яр».

Фото:Державний історико-культурний заповідник «Буша», ФБ

Гронська зазначила, що під час зборів громади жителі села створили ініціативну групу та вирішили подати звернення та скарги стосовно ситуації, яка загрожує збереженню історичних пам’яток та екології Буші, до влади всіх рівнів, зокрема до голови Ямпільської територіальної громади, голови Могилів-Подільської військової адміністрації, а також голови Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної прокуратуи.

Фото:Державний історико-культурний заповідник «Буша», ФБ

«Вважаємо, що Державна служба геології та надр України під час виставлення на аукціон Родовища Бушанського для видобування корисних копалин (промислова розробка родовищ) поміж сіл Буша, Дорошівка та Слобода Бушанська грубо порушила ряд законів України, Кодексу про надра, тому що виставлення цієї території на аукціон відбулося без громадського обговорення, зокрема, щодо впливу на довкілля видобування корисних копалин саме в цьому місці», - йдеться у протоколі зборів, витяг з якого надано Укрінформу.

Бушанці вважають, що це призведе до непоправної шкоди для всієї екосистеми місцевості, яка є не тільки важливою природною, рекреаційною, але й прадавньою історико-культурною пам'яткою.

Фото:Державний історико-культурний заповідник «Буша», ФБ

Сьогодні, 1 квітня, громада села знову збирається на збори, аби відстояти недоторканність земель, на території яких планується розробляти корисні копалини.

Читайте також: На Закарпатті стався зсув ґрунту - пошкоджені дороги державного значення

Фото:Державний історико-культурний заповідник «Буша», ФБ

Як повідомила Укрінформу директорка Державного історико-культурного заповідника «Буша» Ірина Захарчук, розробка даного родовища може суттєво зашкодити громаді, в якій активно розвивається туризм.

Фото:Державний історико-культурний заповідник «Буша», ФБ

«З кожним роком збільшується кількість відвідувачів заповідника «Буша». Торік у нас побувало 27 тис. осіб, яких привабила в Бушу не тільки славна історія нашого краю, а й чисте повітря, екологічні продукти та мальовничі краєвиди, відсутність шкідливих виробництв та промислових об’єктів. Розробка даного родовища призведе до зменшення кількості відвідувачів та знищить працю кількох поколінь, які розвивали туризм регіону», - зазначила Захарчук.

Фото:Державний історико-культурний заповідник «Буша», ФБ

Як з’ясував Укрінформ, компанія ТОВ «СІ-ЕВОЛЮШН», яка, як передбачається, займатиметься розробкою надр на Родовищі Буша, заснована 19 лютого 2024 року, її статутний капітал становить 1000 грн. ЇЇ адресою вказане приватне помешкання у м. Київ. Власник і директорка компанії – громадянка України Наталія Гибелинда.

Кореспондент Укрінформу зв’язався з Наталією Гибелиндою, яка підтвердила, що є директоркою ТОВ «СІ ЕВОЛЮШН», але відмовилась коментувати, чи відомо їй про розташування Родовища Бушанське поблизу історико-культурних пам’яток і про негативне ставлення місцевого населення до розробки корисних копалин на цій території.

На запитання, коли розпочнуться розробки родовища, Гибелинда відповіла: «Я поки що нічого цього не знаю. Я тільки придбала і придбала через систему Рrozorro. Тому надсилайте ці питання їм, а не мені».

У пресслужбі Вінницької обласної прокуратури Укрінформу повідомили, що опрацьовують інформацію, поширену в інтернеті, щодо законності продажу через аукціон спецдозволу на користування надрами родовища «Бушанське» у районі заповідника «Буша» на території Ямпільської міської громади. «Наразі встановлюються підстави для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань», - зазначили в прокуратурі.

Як повідомлялось, село Буша розташоване на південному заході Вінницької області, воно входить до складу Ямпільської міської територіальної громади Могилів-Подільського району. Воно знаходиться неподалік українсько-молдовського кордону.

Село має багату історію, вважається місцем сили. Сюди, окрім туристів, приїздять на ретрити шанувальники різних духовних практик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-