СБУ викрила ще двох організаторок псевдореферендуму на Херсонщині

СБУ викрила ще двох організаторок псевдореферендуму на Херсонщині

Укрінформ
Служба безпеки України викрила ще двох організаторок незаконного "референдуму", який відбувся під час тимчасового захоплення росіянами правобережної частини Херсонської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

"Одну із фігуранток затримали у Миколаєві, а іншу - в Чернівецькій області. Вони намагалися уникнути правосуддя під виглядом переселенок", - ідеться у повідомленні.

За даними слідства, обидві фігурантки підтримали загарбників та увійшли до складу так званих "виборчкомів".

Перебуваючи у лавах псевдоустанови, колаборантки агітували місцевих жителів голосувати за "приєднання" Херсонщини до складу Росії.

Тоді 28-річна жителька Чорнобаївки зібрала групу "однодумців" і записала відеозвіт щодо "підсумків" фейкового плебісциту, який транслювали на російських телеканалах.

Інша зловмисниця здійснювала подворові обходи односельців та збирала потрібні відмітки у "бюлетенях". Її супроводжували озброєні загарбники, які у разі відмови людей підтримати кремлівський проєкт погрожували ув’язненням та конфіскацією майна.

Читайте також: Головним завданням пропагандистів РФ перед «виборами» на ТОТ був пошук колаборантів - експерт

За співпрацю з агресором фігурантка отримала одноразову грошову винагороду та обіцянки подальших перспектив в установі загарбників.

Після звільнення регіону від росіян обидві колаборантки втекли до різних міст на півдні та заході України, де намагались заховатися.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, вчинене за попередньою змовою групою осіб); ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Зловмисницям загрожує до 10 років тюрми.

Як повідомляв Укрінформ, в січні у Херсонській області СБУ викрила жительку села Борозенське Бериславського району, яка брала участь у проведенні псевдореферендуму та агітувала підтримати російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-