У Львові відкрили виставку панорамних фото наслідків війни «Тут був мій дім»

У Львові відкрили виставку панорамних фото наслідків війни «Тут був мій дім»

Фото
Укрінформ
У львівському Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» відкрили імерсивну виставку «Тут був мій дім», що демонструє наслідки російських обстрілів житлових, інфраструктурних та культурних об’єктів у форматі VR та панорамного фото.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фотовиставка «Тут був мій дім» у Львові/Фото Анастасії Смольєнко.

 

«Виставка називається «Тут був мій дім», хоч звичайно серед фото є багато інфраструктурних об’єктів, але саме символ «дому» для нас є важливим і центральним. В нашого поєкту є два вектори спілкування з аудиторією. Як ми тільки починали, то спілкувалися з іноземними дипломатами, політиками і показували, як виглядає Україна. Але зараз в нас є відчуття, що не лише за кордоном втомилися від війни, але й починається внутрішній конфлікт, тому ми хочемо показати, що об’єднані спільним горем проти одного ворога. Якби фото не були підписані, то б ми не знали звідки вони, бо такі будинки є у всіх регіонах України», - сказав засновник і керівник проєкту «360war-in-ua» Тарас Волянюк.

У проєкті відзняли 39 міст, з яких на виставці представили майже сто панорам. Під час виставки можна скористатися VR-окулярами та перенестися до місць обстрілів у Гостомелі, Ірпіні, Бучі, на Херсонщині та Миколаївщині, у Дніпрі та Вінниці, а також на вулицю Стрийську у Львові, куди влучила ворожа ракета.

Читайте також: У Чернівцях відкрили виставку військових ТрО «Довжиною у війну»

Проєкт «360war.in.ua», на основі якого сформована виставка «Тут був мій дім», - це перший та найбільший в Україні проєкт цифрової фіксації наслідків російської агресії у форматі панорамної фотографії та віртуальної реальності, який втілює команда з трьох людей. Зокрема зйомки здійснює Дмитро Малишев, який бувало й сам потрапляв під обстріли під час роботи.

За словами Малишева, панорамна фотографія принципово відрізняється від репортажної чи документальної, оскільки автор не може ані підсилити щось, ані приховати.

«Я їздив у експедиції, яких у нас загалом було близько десяти. Могли знімати 2-3 тижні обласний центр та міста і містечка в області, а могли виїжджати на день, точково, щоб показати ситуацію відразу після обстрілу. Я міг би одним словом сказати те, що хочу показати глядачу: «Пам’ятай!». Важливо, щоб всі пам’ятали, що в Україні - війна, всі території страждають від влучання ракет, вмирають цивільні, на фронті гинуть воїни, про це треба думати, а щоб про це думати, це потрібно бачити», - зазначив фотограф.

Читайте також: В Одесі відкрили благодійну фотовиставку «Крізь біль до свого»

У «Пороховій Вежі» експозиція займає три поверхи. Перший - відтворює загальну хронологію повномасштабної війни. Другий - руйнування важливих для кожної людини місць, дитячих садочків, шкіл, будинків культури, суспільних просторів. Окрема частина виставки присвячена літаку «Мрія». Вперше українці мають змогу побачити унікальні панорамні зображення зовні та всередині літака АН-225 «Мрія», до руйнувань, а також після обстрілу в Гостомелі. Третій поверх розповідає найемоційнішу історію - втраченого дому. Панорами, зроблені зсередини знищених осель, занурюють у цей трагічний для мільйонів українців досвід. У межах експозиції біля світлин розташують QR-коди, за якими можна буде оглянути цифрову панораму на сайті

Експонуватимуть роботи до 17 квітня.

Як повідомляв Укрінформ, в Українському інституті модерного мистецтва у Чикаго (США) відкрилася виставка плакатів уродженця Києва, професора Northwestern University Йоханана Петровського-Штерна «Confronting Catastrophes» («Зіткнення з катастрофами»).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-