СБУ затримала російського агента, який планував підірвати залізницю на Харківщині

СБУ затримала російського агента, який планував підірвати залізницю на Харківщині

Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України затримала ворожого диверсанта, який намагався підірвати лінії електроживлення залізничних колій та рухомого складу поблизу вузлової станції у Харківській області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

"Зловмисником виявився місцевий житель, який працював на головне управління Генштабу Збройних сил Росії (відоме як ГРУ)", - ідеться у повідомленні.

За наявними даними, для вчинення серії вибухів він планував використати саморобний вибуховий пристрій. Інструкцію для його виготовлення фігурант дистанційно отримав від воєнної розвідки РФ.

У разі здійснення диверсій загарбники сподівались порушити логістику постачання пального і боєприпасів для Сил оборони на Лиманському напрямку.

Однак СБУ завчасно викрила ворожого поплічника, встановила особи його російських кураторів. Співробітники СБУ покроково задокументували розвідувально-підривну діяльність диверсанта і затримали його на етапі підготовки вибухів.

Крім того, під час розслідування були отримані докази виконання фігурантом ще одного завдання – він збирав інформацію про місця базування підрозділів Збройних сил України в Харкові та Павлограді Дніпропетровської області.

Для цього зловмисник об’їжджав місцевість в обох регіонах у темний час доби і приховано фіксував локації українських військ.

За даними слідства, фігурант дистанційно координував дії зі знайомим – представником агентурного апарату російського ГРУ, який перебуває в РФ.

Для комунікації вони використовували анонімні чати у месенджерах.

При обшуках у помешканні затриманого виявили мобільний телефон та інші речові докази злочинної діяльності.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Читайте також: СБУ затримала агентку РФ, яка «зливала» дані про ЗСУ перед визволенням Харківщини

Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації його злочинних дій.

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує тюремне ув’язнення.

За інформацією Офісу генерального прокурора, підозрюваним є безробітний житель села Близнюки Лозівського району Харківщини.

Він вишукував у Лозівському районі місця перебування українських вертольотів та їздив до Харкова, щоб знайти системи ППО у місті. Ці дані чоловік передав російському куратору.

Як повідомляв Укрінформ, суд призначив покарання у вигляді15 років тюрми з конфіскацією майна російському агенту, який шпигував за будівлями СБУ та ЗСУ у Києві.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-