У Херсоні вшановували пам'ять загиблих 1 березня 2022 року тероборонівців

У Херсоні вшановували пам'ять загиблих 1 березня 2022 року тероборонівців

Фото
Укрінформ
У Херсоні вшановують пам'ять загиблих 1 березня 2022 року тероборонівців. На території обласного ліцею, де тоді йшов бій, відкрили пам’ятний знак.

Про це у Фейсбуці повідомив начальник Херсонської МВА Роман Мрочко, передає Укрінформ.

«Херсонський ліцей Херсонської обласної ради з 1 березня 2022 року не тільки навчальний заклад, а і місце розстрілу бійців 1-ї роти 194-го окремого батальйону 124-ї окремої бригади ТРО російськими військами, які окупували місто», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, тут відкрили пам’ятний знак, створення якого ініціювала Корабельна районна у місті Херсоні рада.

Першими поклали квіти до знаку рідні загиблих. На постаменті 5 імен - Олександр Савельєв, Сергій Данчук, Віталій Грозинський, Микола Сливкін, Іван Данченко. Місця, де були знайдені їх тіла, позначили рушниками.

«Маючи на всіх 50 патронів та дехто вперше тримаючи в руках автомат, ці воїни знали, що прийняли останній у своєму житті бій, але не зреклися своєї країни», - розповіли в МВА.

Мрочко також повідомив, що сьогодні, у день початку окупації Херсона російськими військами, відбулося покладання квітів до Меморіального комплексу «Бузковий гай».

Тут також загинули херсонці, які протистояли ворогу - у них зі зброї було кілька автоматів та пляшки із запалювальною сумішшю. Начальник МВА підкреслив, що роботи з облаштування Меморіального комплексу «Бузковий гай» тривають, але і зараз сюди ходить багато людей.

«1 березня два роки тому став для херсонців чорним днем. Ворог заходив у місто, руйнуючи будинки, спалюючи автівки, вбиваючи людей… Тероборонівці, добровольці, Герої спротиву першими показали окупантам, що Херсон – це Україна! Бої точилися запеклі попри те, що сили були нерівні. Тільки у Бузковому парку та Херсонському ліцеї Херсон втратив щонайменше 24 своїх кращих синів», - написав Мрочко.

Як повідомляв Укрінформ, на початку широкомасштабного вторгнення РФ кадри з херсонського Бузкового парку (гаю) - одного із місць загибелі бійців тероборони - вразили країну. Містяни ще в умовах окупації створили тут народний меморіал. Але насправді бої тоді йшли у різних локаціях міста, зокрема і біля обласного ліцею.

З нагоди першої річниці деокупації Херсона Президент нагородив українців, які звільняли місто, рятували людей і допомагали спротиву загарбникам. Серед нагороджених посмертно – 15 військовослужбовців 194-го батальйону територіальної оборони Херсонської області. 1 березня 2022 року, перебуваючи на бойових позиціях біля Херсонського ліцею та в Бузковому парку в Херсоні, вони вступили в бій та ціною своїх життів тимчасово зупинили просування колон загарбників.

Останній бій Олексія Ронського відбувся 1 березня 2022 року в Бузковому парку Херсона, що став одним із символів відданості і сміливості у цій кривавій війні.

Віталій Грозинський був віртуозом в радіоелектроніці та вчителем, який залишив слід у серцях своїх учнів. А ще він - один із херсонських тероборонівців, які у березні 2022 року з коктейлями Молотова вийшли проти російської бронетехніки, він загинув неподалік обласного ліцею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-