Шоколад із Полтавщини: для військових – із колою, для дітей – із казкою

Шоколад із Полтавщини: для військових – із колою, для дітей – із казкою

Репортаж
Укрінформ
Крафтові ласощі з Кременчука бадьорять бійців, мотивують здавати кров та отримують міжнародні нагороди

Навіть під час війни у Кременчуці виробляють крафтовий шоколад. Його класичний смак поєднують із продуктами, притаманними українській кухні: вишнями, чебрецем, чорницями, трояндами та виноградом тощо. А ще тут готують шоколад із колою та горішками для військових. Українські художники створюють ілюстрації для опаковання за мотивами казок або з народними символами та орнаментами. А деякі обгортки оформлені так, щоб підтримати донацію крові.

У майстерні на Полтавщині побувала кореспондентка Укрінформу.

ШОКОЛАД ЧУТЛИВИЙ ДО ТЕМПЕРАТУРНИХ КОЛИВАНЬ

Заходимо до майстерні братів Колчанових, яку вони заснували у 2013 році. Аромат какао зустрічає вже на порозі. Ось у коморі стоять мішки з какао-бобами, в одному з приміщень боби обсмажують та подрібнюють, в іншому – перетворюють на шоколад. Про виробничі процеси розповідає Дмитро Колчанов, – окрім нього, в майстерні працюють лише кілька людей.

Дмитро Колчанов
Дмитро Колчанов

- Спочатку обсмажуємо какао-боби в ростері. Потім засипаємо їх до подрібнювача – віновера, що водночас провіює боби. Після цього беремо вже очищену какао-крупку і завантажуємо до меланжера. У ньому маса крутиться десь три доби, інколи трохи менше, – залежить від складу. Після цього виливаємо масу до наших температорів. І, нарешті, розливаємо у форми, готуємо плитки та пакуємо, – розповідає Дмитро.

Каже, що процеси – нескладні, але потребують багато часу й уваги.

- Шоколад дуже чутливий до температурних коливань. Якщо трішки перегріти чи переохолодити, він або розсипатиметься, або стане дуже крихким, або матиме інші недоліки, – пояснює він.

Поки ми розмовляємо, у майстерні готують шоколад із малиною, сиром, темний без цукру, молочний. Тут тепло: Дмитро каже, що це – від меланжерів, і взимку приміщення навіть не завжди потрібно опалювати.

СПРАВА, ЯКА ПОЧАЛАСЯ З ТАТОВОГО ТОРТА Й МЕЛАНЖЕРА З ІНДІЇ

Дмитро згадує: «шоколадна історія» почалася у 2010 році.

 - Наш тато готував торт на родинні свята, покривав шоколадною глазур'ю. Потім я дізнався: те, що він робить, називається «ганаш» – суміш шоколаду з вершками або маслом. І от мені захотілося зробити таку глазур із шоколадом, але з якимось унікальним смаком. Експериментував багато з какао-маслом, какао-порошком, – у мене не виходило. Поки не побачив у інтернеті, як двоє хлопців із Америки займаються чимось подібним. В одному з відео дізнався, що в Індії є невеличкі машинки – меланжери, які використовують для приготування рисової та інших паст. Американці почали на цих машинках перекручувати какао-боби. І я теж загорівся, в Індії замовив цю машинку, вона і тепер у нас стоїть, – розповідає Дмитро.

Він зауважує: перші спроби не були ідеальними, у шоколаді відчувалися крупинки.

- Тоді я ще не знав, що треба темперувати шоколад. Виливав у форми – і все, тож маса згорталася. Багато довідався з онлайн-курсів для шоколатьє. Виготовлення з шоколаду фігурок або цукерок – доволі поширена історія. А от плитки з какао-бобів виготовляють не так часто, а тоді це робили хіба що на великих виробництвах, – додає.

Розповідає, що виникла проблема із доставлянням сировини. Адже потрібно було знайти какао-боби належної якості, але невеликими партіями. Тож шукати довелося, у прямому сенсі, по всьому світу.

- В Україні були какао-боби, але доволі посереднього смаку. Американці порадили звернутися до одного англійця, який має плантації у Венесуелі. Але він відповів, що може відправити контейнер сировини. У нас стільки грошей не було, тож він погодився на мішок. Боби довелося б доставляти з Венесуели літаком, і хто знає, як би вони долетіли. Тоді англієць порадив нам звернутися до представника однієї компанії в Нідерландах. Так ми познайомилися з голландцями, які торгують какао, кавою, горіхами ще з 1800 року. Нарешті замовили венесуельські боби. Дізналися, що у какао-бобів є градація за кислотністю, ароматами. Це, як виявилося, справжня наука. Ми спробували придбати боби з Мадагаскару, Перу та Гватемали. Обираємо, що більше подобається, – розповідає шоколатьє.

Дмитро нові смаки дегустує першим. Після цього шоколад куштують рідні, зокрема дружина Юлія: «Вона багато смаків підказала. До шоколаду з сиром я хотів додати волоських горіхів, але дружина сказала, що не дуже смакує. У нас – сімейна консультаційна група з визначення смаків».

Експериментів багато: з вишнями, малиною, молоком ослиці, волоськими горіхами, трояндою та виноградом, чорницями, без цукру та безліч інших.

- Ми також зробили темний шоколад із колою та горішками для військових. Кола бадьорить. Я хотів спробувати у виробництві неподрібнену колу, але виявилося, що це – не так просто, треба спеціальний подрібнювач. Тому замовив порошок коли і додав до шоколаду. Наша знайома волонтерка замовила такий шоколад для воїнів, – каже Дмитро.

ЯК ШОКОЛАД «ВИХОДИВ У ЛЮДИ»

Назву шоколаду «Meetty» придумав брат Дмитра – Олексій Колчанов. Пояснює: у ній закладне англійське слово «meet», бо найкращі зустрічі – за кавою та шоколадом; а також ім’я Мітя – так Дмитра називали у дитинстві. Брати почали продавати шоколад у кав'ярні знайомої в 2013 році. Також представили продукцію на місцевому ярмаркові.

Олексій Колчанов
Олексій Колчанов

Тепер їхній шоколад продається як у родинній кав'ярні в Кременчуці, так і в інших закладах, а також представлений у доволі великих торговельних мережах.

Дмитро каже, що хоче додати устаткування, щоб пришвидшити виробничі процеси та вивільнити трохи часу.

- Плануємо розширюватися, тепер здебільшого співпрацюємо з крамницями, кав'ярнями. Трохи менше залишається часу на роздрібну торгівлю, – зауважує він.

УКРАЇНСЬКОМУ ШОКОЛАДУ – УКРАЇНСЬКЕ ОПАКОВАННЯ

Обгортки шоколаду прикрашають роботи таких українських митців, як Інна Пантелемонова, Сергій Майдуков, Ганна Гаврилюк. Про співпрацю з художниками розповів Олексій Колчанов.

- Коли ми вирішили створювати українську айдентику, виникло питання: яку та з ким? Можна було все зробити в одному стилі, але хотіли спробувати з різними митцями, щоб для різних смаків створити різні художні образи. Наприклад, однією з ідей було зробити інноваційний шоколад без цукру та підсолоджувачів. І я подумав: якщо цей шоколад такий незвичний, то класно було б знайти українського ілюстратора, який би міг незвично це передати. Я не був знайомий із Сергієм Майдуковим, але написав йому і думав, чи погодиться. Йому це відгукнулося, ми потоваришували. І ось поки народжувалися три нові смаки шоколаду, Сергій створював ідеї обгорток до них, – розповідає Олексій.

Наступна серія зображень – казкові образи, герої українських казок.

- З'явилася ідея повернути цікавість до українських казкових героїв. Наші діти не так багато про них знають, тож ми вирішили нагадати про Котигорошка, Івасика-Телесика та інших. На цій хвилі мені порадили ілюстраторку дитячих книжок Ганну Гаврилюк. Вона відгукнулася, і ми почали обирати героїв. Тому що Котигорошко – наче очевидний герой, обрали також Мавку, але, як виявилося, на цей образ є авторські права. Ще одна історія – «Кривенька качечка». Також додався «Солом'яний бичок», – розповідає Олексій.

Він поділився, що разом із братом працює над ідеєю розміщення на обгортці для шоколаду твори молодих українських поетів.

- Ми робимо шоколад руками, це – також творчість. Уже узгодили 12 віршів від 12 поетів. Залишилось придумати, як їх розмістити на обкладинці, шукаємо візуальне рішення, – додав він.

Колчанови також підтримали проєкт щодо донорства крові. До них звернулися з пропозицією розмістити на обгортці шоколаду зображення, що символізує донацію. Шоколад у такій обгортці передавали донорам.

УКРАЇНСЬКИЙ ШОКОЛАД ОТРИМАВ СРІБЛО У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ

Шоколад «Meetty» отримав престижну премію британської «Academy of Chocolate Awards – 2020».

- Коли почали цікавитися цією справою, побачили, що є конкурси шоколаду, – розповідає Олексій. – І стало цікаво, чи можемо ми бути конкурентними. Надіслали шоколад на конкурс у 2020 році. Отримали нагороди за наш набір шоколаду в коробці, за шоколад з чебрецем, із сиром. Це – ніби Оскар у світі шоколадного мистецтва, адже конкурс – дуже престижний, там сотні учасників. Так, за кожною категорією було декілька переможців, але все одно це – почесно, тому що до нас жодна українська компанія не брала в ньому участі, не отримувала такого визнання. У 2023 ми також здобули премію «Academy of Chocolate».

Олексій додав, що судді на конкурсі дають поради щодо напрямів розвитку.

- Ти мусиш використати щось локальне. У нас був шоколад із чебрецем, вишнею, волоськими горіхами, сублімованими ягодами. Це – не щось унікальне, але такі смаки – про нашу країну. Сподіваюся, нам вдасться завершити проєкт із травами: будуть м'ята, материнка та ще чотири трави, які хочемо скомбінувати. Це – популяризація українських смакових традицій, – ділиться планами Олексій.

Запитую, чи не призведе виробництво більшої кількості шоколаду до втрати ідеї крафтового шоколаду. Олексій відповідає, що такий ризик існує, але є бажання зробити все, щоби шоколад залишався тим самим.

- Я поважаю виробників, які вміють робити якісно та багато. Хочеться уміти розв'язувати ці проблеми, – наголошує шоколатьє. – Зробити із крафтового бізнесу стабільний доволі складно, бо він поки що невеликий і зав'язаний здебільшого на одній людині. Хотілося б зберігати крафтовість, набуваючи стійкості. У світі є такі приклади, багато виробників шоколаду – сімейні компанії. Звісно, це – не ручна робота, але продукція не перестає бути такою ж якісною. Мені здається, це не стане чимось бездушним. Для нас шоколад завжди буде творчістю.

Мирослава Липа, Кропивницький
Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-