СБУ викрила схеми для ухилянтів у п'яти регіонах, серед затриманих - військком із Полтавщини

СБУ викрила схеми для ухилянтів у п'яти регіонах, серед затриманих - військком із Полтавщини

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України заблокувала ще п’ять схем ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку, серед затриманих – воєнком, який вимагав хабарі за бронювання від призову.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ

«У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано організаторів оборудок. Вони пропонували військовозобов’язаним уникнути призову на підставі підроблених документів або допомагали ухилянтам перейти кордон поза пунктами пропуску», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вартість таких «послуг» становила до 10 тис. дол.

Так, у Полтавській області викрили очільника районного військкомату, який вимагав гроші з керівників підприємств, зокрема місцевих агрокомпаній. За хабарі він обіцяв забронювати від призову їхніх підлеглих як працівників критичної інфраструктури.

У Вінниці контррозвідники СБУ затримали двох посадовців військово-лікарської комісії, які продавали своїм клієнтам фіктивні довідки про «погане» здоров’я. У подальшому підробку використовували для «списання» з військового обліку та незаконного виїзду за межі України.

У СБУ нагадали, що наприкінці серпня 2023 року було затримано організатора цієї злочинної схеми. Ним виявився чиновник місцевого лікувально-діагностичного центру.

Читайте також: Зібрався на матраці до Угорщини: на Закарпатті затримали ухилянта і двох переправників

Крім того, в Дніпрі затримали адвоката, який за гроші вносив персональні дані ухилянтів до списків благодійних фондів. Потім інформацію про клієнтів подавали до системи «Шлях» як водіїв міжнародних рейсів, які перевозять гуманітарні вантажі.

У Закарпатській області викрили трьох місцевих жителів, які переправляли ухилянтів до сусідньої країни ЄС. 

Щоб вивести потенційних призовників за межі України, фігуранти спочатку підвозили їх до прикордонної річки, а потім показували водний «маршрут» до сусідньої країни. Зазначається, що гідрокостюми входили до вартості «послуг».

У Львівській області «на гарячому» затримали двох ділків, які пропонували потенційним призовникам приховано виїхати за межі України як водіям волонтерської організації.

Як повідомляв Укрінформ, на початку лютого СБУ заблокувала ще п’ять схем ухилення від мобілізації та незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку, організаторами оборудок виявилися, зокрема, чинний депутат однієї з районних рад, очільники благодійного фонду та громадського об’єднання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-