Експерт пояснив, чому цьогоріч водопілля почалося взимку

Експерт пояснив, чому цьогоріч водопілля почалося взимку

Укрінформ
Водопілля є нормальним природним явищем, воно промиває річище, оздоровлює його, насичує заплаву водою і протягом наступних періодів, коли буде менша водність, живить річку.

Про це розповів в ефірі Українського радіо директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк, передає Укрінформ.

"Водопілля корисне тим, що воно має можливість промити русло, оздоровити його, наситити заплаву водою і протягом наступних періодів року, коли буде менша водність, якраз живити річку", - сказав експерт.

Він наголосив, що це нормальне природне явище, але зміни клімату призвели до того, що воно в календарних термінах дещо змістилося.

"Якщо раніше для рівнинних річок це було характерніше для березня-квітня і навіть травня, то зараз ми є свідками того, що весняне водопілля розпочалося набагато раніше. Ще немає середини лютого, а процеси вже відбуваються активно не лише в Закарпатті, а й у басейні Прип’яті, Десни. На більшості території України на малих річках відбувається відтаювання, підвищується температура, тож сніг, який випав, тане... Тобто процеси весняного водопілля розпочалися і в північній та центральній частині території України", - зазначив фахівець.

У цьому зв'язку він наголосив, що потрібно проводити превентивні заходи, причому на всіх рівнях. Зокрема, місцева влада має розчистити водоприймачі, щоб вода могла швидко зійти, щоб річища не були захаращені, подбати про гідротехнічні споруди місцевого значення. На рівні районної влади мають бути відпрацьовані правила експлуатації і режими роботи накопичувальних джерел - ставків та водосховищ, які під час весняного водопілля наповнюються, щоб протягом вегетаційного періоду була можливість користуватися цими водними ресурсами для різних галузевих потреб.

Читайте також: На Закарпатті паводок пошкодив дамбу і пішохідний міст

"Кожен у межах своєї компетенції повинен вживати заходів, для того щоб мінімізувати ризики збитків. Адже не можна допустити, щоб із полів стався змив родючого шару, який потім замулює малі річки. Тобто на різних рівнях має бути вжитий цілий комплекс заходів для того, щоб не допустити проявів шкідливої дії води... Щоб річка, враховуючи природний режим і здатність до водопілля, мала природно-оздоровчий ефект на цілий рік", - наголосив Яцюк.

Як повідомляв Укрінформ, у Закарпатській області внаслідок підвищення рівня води в річках підтопило автошляхи місцевого значення та сільгоспугіддя.

Фото: ДСНС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-