Загибель мобілізованого у перший день служби: Лубінець взяв справу на контроль

Загибель мобілізованого у перший день служби: Лубінець взяв справу на контроль

Укрінформ
Український омбудсмен Дмитро Лубінець взяв на контроль випадок із загибеллю мобілізованого чоловіка в Одеській області у перший день служби.

Про це у Фейсбуці поінформувала пресслужба Офісу уповноваженого ВР із прав людини, передає Укрінформ.

«В умовах воєнного стану на моєму постійному контролі перебувають нагальні питання додержання закріплених в українському законодавстві прав і свобод військовозобовʼязаних під час мобілізації», — зазначив омбудсмен.

За запитом уповноваженого з прав людини спеціалізована прокуратура у сфері оборони взяла на контроль, а також забезпечила проведення заходів нагляду, спрямованих на ефективне досудове розслідування кримінальних проваджень за фактом смерті цієї особи, а саме – не проведення належного медогляду військовозобов’язаного і невжиття службовцями в/ч своєчасних та необхідних заходів меддопомоги.

Читайте також: Лубінець знову просить Червоний Хрест відповісти про кількість спроб відвідати українських полонених

«Окрім того, задля недопущення в подальшому вчинення таких правопорушень, звернувся до органів військового командування щодо посилення контролю та неухильного дотримання вимог законодавства під час проведення мобілізаційних заходів, військового обліку громадян та проходження ними ВЛК у ТЦК та СП», — заявив він.

Наразі хід досудових розслідувань перебуває на постійному контролі омбудсмена.

«Дотримання прав військовозобов’язаних є одним з пріоритетних напрямків діяльності демократичної та розвиненої держави, особливо в період воєнного стану», — зазначив Лубінець.

Раніше ЗМІ поінформували, що в Одеській області військкомат мобілізував 29-річного чоловіка, який мав проблеми зі здоров’ям. Чоловік начебто пройшов медкомісію за дві години і одразу опинився у військовій частині.

Уночі того ж дня чоловіку стало погано. На ранковому строю в чоловіка стався епілептичний напад, і він знепритомнів. Проте, за даними ЗМІ, лікарі не надали йому кваліфікованої допомоги. Згодом у нього стався ще один напад, і лікарі констатували смерть.

Речниця Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк поінформувала, що документи про здоров’я та придатність чоловіка до військової служби військкомат отримав від працівників лікарні, де той проходив медкомісію.

Очільник Одеської ОВА Олег Кіпер заявив, що Спеціалізована військова прокуратура області розслідує цей інцидент - його кваліфікували за ч. 1 ст. 115 та ч. 4 ст. 425 Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-