На Закарпатті горів реформатський храм-пам'ятка ХІІІ століття

На Закарпатті горів реформатський храм-пам'ятка ХІІІ століття

Фото
Укрінформ
На Закарпатті горів реформатський храм, пам'ятка архітектури XIIІ століття, загорання помітив водій з вулиці - храм пожежники вберегли від .знищення.

Про це повідомили у Фейсбуці Управління ДСНС у Закарпатській області, передає Укрінформ.

"Реформатський храм, розташований у Новому Селі Берегівського району, вберегли від знищення закарпатські рятувальники", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, 30 січня близько 23-ї години, на лінію «101» зателефонував водій, який проїжджаючи селом, побачив як із вікон дзвіниці йде дим. Чоловік одразу ж викликав рятувальників.

Через 15 хвилин після прибуття вогнеборці ліквідували загрозу і врятували сакральну споруду.

За різними історичними джерелами, храм датований ХІІІ-ХV cт, і є окрасою села. З моменту останньої пожежі, яка була зафіксована в храмі, пройшло століття. Тоді, в 1913 році, згоріла покрівля храму.

Читайте також: У Харкові суд повернув державі будівлю колишнього художньо-творчого підприємства

Парафію від громади забрали в радянський період і довго не віддавали назад, а повернули тоді, коли це вже були руїни. Місцеві віряни вирішили, що побудувати нову церкву буде вигідніше, ніж реставрувати стару.

Як повідомляв Укрінформ, на Закрапатті у січні 2022 року на Березнянщині вщент згоріла дерев'яна церква. Храм належав УПЦ МП.

Фото: ДСНС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-