Львівське регіональне партнерство «Опліч» зініціювало безоплатні курси перекваліфікації

Львівське регіональне партнерство «Опліч» зініціювало безоплатні курси перекваліфікації

Реклама
Укрінформ
На Львівщині проводять короткострокові безоплатні курси перекваліфікації для жителів області, зокрема вимушених переселенців, які хочуть здобути навички у новій професії та влаштуватися на роботу.

Курси відбуваються на базі закладів професійно-технічної освіти.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Питання ринку праці, пошуку роботи, адаптації на новому місці зараз надзвичайно актуальне. Тому на замовлення ЛРПЗ »ОПЛІЧ» було проведено дослідження ринку праці Львівської області в умовах воєнного стану, «Аналіз розривів у навичках і потреб бізнесу у робочій силі», щоб побачити реальну картину кадрових потреб підприємців. Це нам дало можливість визначити найбільш затребувані професії і укласти угоди з коледжами для проведення короткотермінових безоплатних курсів перекваліфікації для охочих», - повідомила голова ГО «Центр «Жіночі перспективи», виконавчий партнер Проєкту Любов Максимович.

Відтак, наразі набрали групи та проводять навчання за спеціальностями: «адміністратор - організація роботи з персоналом та обслуговування відвідувачів на підприємствах ресторанного та готельного сервісу» (ДНЧ «Львівське вище професійне училище торгівлі та сфери послуг»); «оператор верстатів з числовим програмним керуванням (металообробка)» (на базі вищого професійного училища №20); «помічник кухара» у закладах готельно-ресторанного бізнесу (технологія приготування холодних страв та закусок)» (Бориславський професійний ліцей) та «швачка-дизайнер - технологія виготовлення та художнього оздоблення одягу та матеріалів інтер'єрного призначення на сучасних видах швейного обладнання» (Львівський Центр ПТО Державної служби зайнятості).

Навчання за спеціальністю «швея-дизайнер» проходить на сучасних швейних машинах і обладнанні. Учасники не тільки вивчають конкретні операції, а й виконують соціальну місію, адже шиють комплекти адаптаційних піжам для поранених військовослужбовців.

«У співпраці з Львівським регіональним партнерством «Опліч» ми маємо короткотермінові курси – один місяць. До нас скерували сім жінок. Після навчання вони отримають сертифікат, який надає їм можливість працювати на швейному підприємстві за частковою кваліфікацією», - зазначив директор Львівського центру ПТО ДСЗ Зіновій Вантух.

15 осіб обрали спеціальність «адміністратор» та освоюють навички обслуговування в ресторанному та готельному бізнесі. Навчання триває 15 робочих днів, під час яких теоретичні знання поєднуються з практичними навичками.

«Під час розробки навчальної програми ми активно співпрацювали з роботодавцями, щоб врахувати всі сучасні вимоги до адміністратора закладу. Навчання проходить за двома напрямками – ресторанний та готельний. Наша мета – підготувати кваліфікованих фахівців, які відповідають високим стандартам обслуговування», – розповіла заступниця директора з навчально - методичної роботи Львівського вищого професійного училища торгівлі та сфери послуг Світлана Мельник.

На Львівщині проводять короткострокові безоплатні курси перекваліфікації / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

«Я приїхала до Львова із Слов’янська ще у квітні 2022 року і працюю тут в б’юті-сфері, але б дуже хотіла відкрити свій заклад. Прийшла на ці курси здобути знання та навички зі спеціальності адміністратора, щоб навчитися складати планування і розвивати свій бізнес», - сказала Марина Палагута.

Курси «Оператор верстатів з числовим програмним керуванням» на 30% складаються з теорії та на 70 % - з практики і тривають 2 місяці. Професійні навички слухачі здобувають безпосередньо на виробництві, працюючи на сучасних станках та обладнанні.

«Зараз вся металообробка потребує автоматизації, і оператори, які сьогодні стоять за станками, – це не ті майстри, які виходили з училищ колись. Вони повинні опанувати різні операційні системи на високотехнічному обладнанні, станках ЧПК. Такого, на жаль, ще поки немає в наших коледжах. А потреба у спеціалістах зараз надзвичайно велика. Важко переоцінити такі курси, як для роботодавців, так і людей, що вибрали цю професію», - розповів директор ТзОВ «Металворкшоп» Андрій Андрущишин.

Читайте також: Уряд розширив можливості призначення допомоги малозабезпеченим

Стартував другий набір на курси перекваліфікації для жителів Львівщини. Навчання розпочнеться 12-15 лютого. Серед пропонованих спеціальностей - адміністратор ресторанного та готельного сервісу, помічник кухара у закладах готельно-ресторанного бізнесу та швачка-дизайнер.

Завершальним етапом курсів є отримання сертифікату, що підтверджує сформованість часткових кваліфікацій зі здобутої спеціальності.

Для того щоб стати слухачем курсів, потрібно зареєструватись, заповнивши форму до 8 лютого. Реєстраційну форму можна знайти за посиланням: https://forms.gle/GWZRAMbkpVX956vS8.

Як повідомляв Укрінформ, у Львівській області створили цифрову платформу «Опліч» для бізнесу та внутрішньо переміщених осіб (ВПО). На онлайн-платформі розміщена інформація про інвестиційні об’єкти Львівщини, чинні міжнародні та державні програми підтримки для місцевого та релокованого бізнесу, пропозиції кооперації тощо. Для внутрішньо переміщених осіб - корисні повідомлення щодо пошуку житла на Львівщині, актуальні вакансії, навчальні курси, центри психолого-юридичної підтримки. Приєднатися до цифрової платформи «Опліч» можна за посиланням.

Виконавчий партнер Проєкту - ГО "Центр «Жіночі перспективи».

В межах Проєкту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини, за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-