Попри заборону в умовах воєнного стану, на Черкащині відновлюють полювання на лисиць

Попри заборону в умовах воєнного стану, на Черкащині відновлюють полювання на лисиць

Укрінформ
Громади Черкащини ухвалюють рішення про відновлення полювання на рудого лиса попри те, що офіційно в Україні продовжує діяти заборона на полювання під час воєнного стану.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Лиси за час заборони полювання дуже розплодилися. Вже не тільки крадуть птицю, а й скаженими забігають у двори й кусають домашніх тварин. У Буках ще більш-менш, а в навколишніх селах – біда з цим. У нас в Уманському районі почастішали випадки сказу. А це вже серйозний дзвіночок", – розповів селищний голова Буків Черкаської області Сергій Залізняк.

У Катеринополі полюють на лиса вже другий тиждень. За словами селищного голови Володимира Коваленка, дійшло до того, що тварини риють нори просто в центрі Катеринополя. Ситуація ускладнюється через те, що мисливців лишилося менше, бо більшість молодих хлопців зараз у ЗСУ. Залишилося старше покоління від 50 до 65 років.

Селянин Олег Штангей тримає корову й курей у селі Мошурів Тальнівської громади. Стверджує, що кілька разів відганяв лисів просто від курника. Боїться весни, коли з'являться молоді лиси. За його словами, попри дозвіл мисливці не поспішають полювати, бо патрон нині коштує дорожче, ніж лисяча шкура.

Читайте також: Оцінити кількість тварин у зоні бойових дій в Україні зараз практично неможливо - науковець

Мисливець із майже сорокарічним стажем Володимир Терновий із села Червоний Кут Буцької громади говорить, що попри дозвіл не піде полювати лиса. "Нехай собі бігають, від них теж користь є. Чому зараз хлопці на війні скаржаться на засилля мишей? Бо, почувши вибухи, з місць бойових дій утекли всі лиси. А лисиці на 99% харчуються мишами. Курку вони можуть собі дозволити хіба раз на рік у день народження! От ті миші й розплодися. У нас такого немає, бо лисиць достатньо. Якби дозволили полювання на качок чи гусей – із радістю пішов. А на лиса не піду. Всі розповіді про сказ – це від лукавого. Сказ успішно лікується, коли в угіддях розкидають вакцину. Але це дорожче, аніж просто піти постріляти лисиць", – сказав Терновий.

За твердженням черкаських мисливців, з початку війни й бойових дій на території Київської, Житомирської і Чернігівської областей дикі звірі мігрували на Черкащину.

Як повідомлялося, на Дніпропетровщині скасували заборону на виловлення риби, яку запровадили після підриву окупантами Каховської ГЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-