У Скадовську загарбники змушують чоловіків ставати на військовий облік - мер

У Скадовську загарбники змушують чоловіків ставати на військовий облік - мер

Укрінформ
Ситуація у тимчасово захопленому Скадовську на Херсонщині залишається складною: загарбники посилили контрольні заходи та змушують чоловіків ставати на військовий облік.

Про це розповів в ефірі Українського Радіо міський голова Скадовська Олександр Яковлєв, передає Укрінформ.

За попередніми оцінками, наразі в Скадовську залишилося 5-6 тисяч місцевого населення, і приблизно стільки ж людей, які переїхали до міста через евакуацію та втікаючи від затоплення, спричиненого підривом Каховської ГЕС. Проте в місті є чимало росіян, переїжджати яких заохочує окупаційна влада, запевняючи, що там «тепло й безпечно», розповів Яковлєв.

«Вони навіть якимось чином їм дають чи продають житло, яке відібрали у місцевих мешканців», - зазначив Яковлєв.

За його словами, люди в Скадовську живуть під постійним примусом і страхом, продовжують виїжджати.

Росіяни посилили контрольні заходи. «Зараз реєструють всіх чоловіків та змушують їх ставати на військовий облік. Це людей також лякає, бо ніхто не хоче йти служити в російську армію. Також йде підготовка до виборів: малюються гарні картинки, показується дуже велика робота. Проте це, насправді, лише гарне кіно», - розповів мер.

Читайте також: Військових РФ «водять» по дитсадках на захоплених територіях для пропаганди - Центр нацспротиву

За словами Яковлєва, електроенергія постачається, як і раніше, з території України. Вона майже завжди є, хоча тривають ремонтні роботи, пов’язані з бойовими діями. Є і газ. Росіяни обіцяють видати по 500 кг вугілля на сім’ю тим, хто не має газу, й пільги зі сплати за електроенергію. Проте наразі точної інформації немає.

Ситуація з опаленням більш-менш стабільна, зауважив Яковлєв. Скадовськ не має централізованого опалення дуже давно, ще з початку 2000-х. Всі приватні мешканці мають індивідуальне опалення, а комунальні структури мають свої маленькі котельні в кожному закладі. Якщо є газ, то вони працюють.

Як повідомляв Укрінформ, ПЦУ висловила рішучий протест із приводу синодального рішення РПЦ щодо утворення так званої «Скадовської єпархії» на тимчасово окупованій території Херсонщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-