Лікарці з Маріуполя, яка здала ворогу сімох поранених захисників, присудили довічне

Лікарці з Маріуполя, яка здала ворогу сімох поранених захисників, присудили довічне

Укрінформ
Суд призначив заочно покарання у вигляді довічного позбавлення волі лікарці-офтальмологу одного з медзакладів тимчасово захопленого Маріуполя Валентині Чеховій, яка перейшла на бік ворога.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Служба безпеки України.

"Під час боїв за місто у березні 2022 року посадовиця здала російським загарбникам сімох важкопоранених воїнів Збройних сил України, яких госпіталізували до місцевої лікарні, де вона працювала", - ідеться у повідомленні.

За даними слідства, це відбулося після захоплення медзакладу, коли група загарбників на чолі з російським військовим з позивним “Осетин” намагалася виявити бійців Сил оборони серед пацієнтів.

Усвідомлюючи таку загрозу для українських захисників, медперсонал лікарні завчасно знищив їхній формений одяг, документи та військову амуніцію.

Після цього поранених оборонців Маріуполя оформили як цивільних пацієнтів, які постраждали внаслідок інтенсивних бойових дій у місті.

Читайте також: На фронті за добу відбулися 110 бойових зіткнень

Однак Чехова під час обходу медичної установи разом з загарбниками вказала їм на воїнів ЗСУ.

Після цього росіяни ув’язнили важкопоранених українських захисників та вивезли їх до російської катівні, де вчиняли жорстокі тортури.

Також встановлено, що крім військовослужбовців Сил оборони зрадниця вказала “Осетину” на одного з лікарів, який намагався врятувати поранених воїнів.

Дізнавшись про це, загарбники забрали у чоловіка документи, автомобіль та пригрозили готуватися до “повільної смерті”.

В останній момент лікарю вдалося врятуватися втечею під час зміни “вартових”, яких виставили російські загарбники по периметру медустанови.

Як встановило розслідування, за співпрацю з загарбниками їхня поплічниця отримала “заохочення” у вигляді “призначення на посаду очільниці офтальмологічного відділення” захопленої лікарні.

На підставі зібраних доказів суд визнав Чехову винною за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та призначив їй заочно довічний термін ув’язнення.

Оскільки зрадниця перебуває на тимчасово захопленій території України, тривають комплексні заходи для її притягнення до відповідальності.

Як повідомлям Укрінформ, довічне позбавлення волі заочно отримав російський капітан Дмитро Дьоготь, який у спину розстріляв 70-річного жителя Київської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-