Контррозвідка викрила на Сумщині агента-«консерву» ФСБ

Контррозвідка викрила на Сумщині агента-«консерву» ФСБ

Укрінформ
Контррозвідка викрила «законсервованого» агента ФСБ, який збирав розвіддані на прикордонній території Сумщини.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

Згідно з матеріалами слідства, чоловік був завербований ще до початку повномасштабного вторгнення РФ. До травня 2022 року він обіймав посаду заступника однієї з об’єднаних територіальних громад регіону.

Коли частину Сумщини окупували, зловмисник виїхав до Росії, де зустрівся зі своїм куратором з ФСБ та отримав завдання щодо ведення розвідувально-підривної діяльності в Україні.

За кілька днів російський агент повернувся до прикордонного району, частина якого ще була окупована. Своє зникнення він пояснював начебто перебуванням «у полоні» в рашистів.

За завданням «куратора» фігурант збирав інформацію про місця переміщення та озброєння українських захисників у прикордонні. Щоб розширити свої можливості, зловмисник звільнився з посади та влаштувався у місцеву агрофірму, під виглядом робочих поїздок розвідував інформацію для ворога. Зокрема, він дізнавався місця базування підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Нацгвардії, які залучені до оборони північно-східних кордонів України.

Читайте також: СБУ викрила ділків з Дніпра, які хотіли продати в Росію запчастини до бойових літаків

Крім того, використовуючи особисті зв’язки, фігурант збирав персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад.

Зловмисника затримали під час спроби передати геолокації декількох підрозділів Сил оборони. За наявними даними, розвідінформація потрібна була ворогу для підготовки нових повітряних атак і диверсійних вилазок на Сумщину.

Читайте також: На Харківщині затримали агента ФСБ, який розвідував оборонні рубежі на кордоні з Росією

Затриманому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує довічне ув’язнення. Нині він перебуває під вартою.

Як повідомлялося, Служба безпеки України затримала агента ФСБ, який передав ворогу позиції Сил оборони та скоригував ракетні удари по Києву напередодні 2023 року.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-