Форум муніципального партнерства у Львові об’єднав громади України та Європи

Форум муніципального партнерства у Львові об’єднав громади України та Європи

Фото, відео
Укрінформ
У Львові вперше проходить Форум муніципального партнерства. До заходу долучились представники 45 українських громад та 11 європейських.

Про це повідомляє Львівська міська рада, передає Укрінформ.

Зазначається, що ключові теми Форуму муціпального партнерства: публічна дипломатія українських міст в умовах війни, участь громад в європейських програмах та проєктах, співпраця уряду, парламенту та громад у процесі європейської інтеграції, а також досвід європейських громад для європейської інтеграції України.

«Наша перемога має дві частини. Одна частина – це деокупація всіх наших земель, а друга – це перебудова нашої країни. Якщо ми хочемо бути повноправним членом Європейського союзу, всі правила і норми ЄС ми маємо імплементувати. Сьогодні працюючи з містами, які є лідерами в своїх країнах, ми можемо дуже швидко перейняти їхній досвід. Два тижні тому ми підписали спільну декларацію про партнерство в розбудові UNBROKEN з мером Ліверпуля, мером Манчестера і також мер Орхуса доєднався, будуть ще інші. Ми увесь цей досвід передаємо для українських громад, які сюди приїжджають і тут є оце партнерство»,– зазначив мер Львова Андрій Садовий.

Організатори форуму цьогоріч його проводять вперше, проте він стане щорічним.

Напередодні учасники форуму відвідали Національний реабілітаційний центр «Незламні», до створення якого долучилися міста-побратими Львова: Фрайбург, Вільнюс та Варшава, а також вшанували пам’ять полеглих захисників України на Личаківському кладовищі.

Другий день Львівського форуму муніципального партнерства розпочали з панельної дискусії про публічну дипломатію українських громад в умовах війни.

«Місто Орхус, як і його мешканці та люди з усієї Данії відчувають нагальну потребу допомогати українцям в будь-який спосіб. Ми приїхали сюди з великою делегацією, тому що хочемо показати і проробити конкретну роботу, яка необхідна для допомоги. Ми в Данії є експертами у певних сферах зокрема, водоочищення та стічні води. Також ми можемо допомогти власним досвідом у реабілітації, який, на жаль, дуже потрібен тут, у Львові, та в інших містах України», – розповів мер Орхуса Якоб Бундсгаард.

За словами керівниці міжнародної програми Інституту міста Львова, координаторки ініціативи Cities4Cities United4Ukraine Світлани Крижанівської-Блінової, міжмуніципальні партнерства – це двостороння співпраця, коли українські громади після налагодження партнерства їдуть у європейську громаду переймати досвід і ми заохочують їх громади приїжджати в Україну переймати досвід.

Форум муніципального партнерства у Львові / Фото: Львівська міська рада

«Що означає євроінтеграція для українських громад? Немає ніякої інструкції про те, як стати європейським містом і євроінтегруватися, тому ці партнерства, як спитати поради в доброго друга. Якщо ви робите якусь реформу, ви можете запитати польського чи литовського партнера, як це відбувалось у них», – розповіла Крижанівська-Блінова.

Читайте також: Шмигаль: Війна внесла корективи у тактику децентралізації, але реформа - на часі

Львівський форум міжмуніципального партнерства — це захід,організований з ініціативи Cities 4 Cities United 4 Ukraine, який має на меті просування ідеї міжмуніципального партнерства між муніципалітетами в Україні та ЄС. Форум реалізовується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)» та проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» Шведської асоціації місцевих і регіональних влад SALAR International.

Як повідомляв Укрінформ, канадське місто Вініппег зі 100-тисячною українською діаспорою знову стало містом-побратимом Львова. Обласний центр Львівщини має 25 міст-партнерів у різних країнах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-