На Вінниччині затримали церковника УПЦ МП - підозрюють у проросійській діяльності

На Вінниччині затримали церковника УПЦ МП - підозрюють у проросійській діяльності

Фото
Укрінформ
На Вінниччині затримали підозрюваного у проросійській діяльності священника УПЦ МП, який переховувався від слідства.

Про це повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, передає Укрінформ.

«За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури священнослужителю УПЦ МП повідомлено про підозру у розповсюдженні антиукраїнських матеріалів та запереченні збройної агресії Росії (ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 436-2 КК України)», – йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, підозрюваний донедавна був настоятелем кількох храмів УПЦ МП на Вінниччині, допоки релігійні громади не перейшли до ПЦУ. Втративши паству, священник активізував свою проросійську діяльність в інтернет-мережі. Він, достовірно знаючи про заборону російської соціальної мережі «ВКонтакте», використовував створений у ній власний обліковий запис для поширення антиукраїнських матеріалів.

Переважно це був контент релігійної спрямованості, проросійська пропаганда із закликами до насильницької зміни і захоплення державної влади в Україні та представлення збройної агресії Російської Федерації як внутрішнього громадянського конфлікту.

Читайте також: У Черкасах сталася бійка на території монастиря, який не хотіли залишати віряни УПЦ МП

Такі самі матеріали підозрюваний поширював у створеній ним спільноті «Приход святых царственных мучеников-страстотерпцев и блаженной Матроны московской» у Телеграмі, дублюючи, зокрема, публікації зі спільноти «Прессслужба патриарха московского и всея Руси».

Після повідомлення про підозру священник деякий час переховувався від слідства, однак його розшукали і затримали оперативники органів безпеки.

На сьогодні стосовно нього суд застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. За вчинення зазначених злочинів передбачено до 5 років позбавлення волі.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі УСБУ у Вінницькій області.

Читайте також: Черкаського митрополита УПЦ МП Феодосія не змогли відправити за ґрати

Санкція ч. 2 ст. 109 Кримінального кодексу передбачає відповідальність за розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни, повалення конституційного ладу, до захоплення державної влади; ч. 2 ст. 436-2 ККУ – за поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення її як внутрішнього громадянського конфлікту.

Як повідомлялося, у Харківській області працівники поліції повідомили про підозру священнику, який освячував війська та техніку представників ЗС РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-