Викладачка вишу вимагала відповідати російською: Лубінець прокоментував мовний скандал у Дніпрі

Викладачка вишу вимагала відповідати російською: Лубінець прокоментував мовний скандал у Дніпрі

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував скандал у Дніпрі, коли викладачка одного з ВНЗ на занятті нібито вимагала від своєї студентки відповідати російською мовою.

Як передає Укрінформ, про це Лубінець повідомляє у Телеграмі.

«Нещодавно у соцмережах з’явилася інформація, що викладачка одного з ВНЗ у Дніпрі на занятті нібито вимагала від своєї студентки відповідати російською мовою. І хоч до мене, як Омбудсмана України, звернення не надходило, проте мій Представник у Дніпропетровській області Михайло Карпенко здійснив візит до навчального закладу та поспілкувався зі студентами, викладачами та ректором. Мета – встановити, чи справді відбулася дискримінація за будь-якою ознакою та чи була проявлена мова ворожнечі», - ідеться у повідомленні.

Представник омбудсмена дізнався низку фактів, відповідно до яких Лубінець зазначив, що зі сторони викладачки можливо було порушення. Тому до неї можливо буде застосоване дисциплінарне стягнення за рішенням комісії.

Зі сторони інших учасників дискусії також були прояви мови ворожнечі та цькування до викладачки: ситуація набула такого масового розголосу, що жінку забрала швидка під час занять й вона зараз у реанімації.

«Звичайно, що якщо є порушення – винний має понести покарання. Але має бути соціальна справедливість! Адже порушення однієї людини – це не привід для узагальнення та подальшого цькування! Тому, як Омбудсман України, я засуджую дискримінацію учасників освітнього процесу, але й засуджую мову ворожнечі!», - наголосив Лубінець.

Читайте також: Рішення про звільнення Фаріон прийматиме комісія університету - ректорат

Він підкреслив, що безумовно, українська мова – єдина державна мова, яка є обов'язковою для спілкування у публічних сферах суспільного життя. «Ця вимога має бути дотриманою. Як варто дотримуватися і прав людини, й не може бути допущена дискримінація за будь-якою ознакою чи мова ворожнечі», - зауважив омбудсман.

«Такі прояви, неповага одне до одного та нетолерантність тільки грають на руку ворогу. Потрібно бути взаємоввічливими й реагувати на порушення з холодною головою! І це нам допоможе у спільній боротьбі з агресором!», - підсумував Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, Лубінець звернувся до СБУ у зв’язку з фактом розголошення конфіденційної інформації колишньою народною депутаткою Іриною Фаріон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-