Заочно повідомили про підозру ще 25 колаборантам, які катували і забивали кийками херсонців

Заочно повідомили про підозру ще 25 колаборантам, які катували і забивали кийками херсонців

Список
Укрінформ
СБУ встановила особи ще 26 учасників злочинної організації так званого «Новокаховського міського відділу поліції головного управління МВС РФ Херсонської області» на тимчасово захопленій частині регіону.

Вони викрадали мирних жителів, ув’язнювали до російських катівень та піддавали тортурам. Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Йдеться про 25 колаборантів та одного росіянина, які після початку повномасштабного вторгнення Росії добровільно приєдналися до створеного агресором карального органу.

Після «співбесід» з кадровими співробітниками ФСБ їх призначили до складу так званого «Новокаховського міського відділу поліції».

Там фігуранти виконували вказівки Москви щодо придушення руху опору та поширення кремлівського режиму в регіоні. Для цього використовували «арсенал» репресивних методів – викрадали мирних жителів та ув’язнювали їх до російських катівень.

У «застінках» потерпілих піддавали жорстоким тортурам із застосуванням електричного струму. Зафіксовано факти забиття людей до смерті гумовими кийками.

Читайте також: Полковникові ФСБ заочно повідомили про підозру в катуванні жителів Херсонщини

Використовуючи масові викрадення, тортури та вбивства цивільних псевдоправоохоронці намагались залякати місцевих жителів і зламати спротив російському режиму на тимчасово захопленій території.

Встановлено, що підбір кандидатів на «посади» карателів здійснював колаборант Олег Шорохов - колишній правоохоронець, який у квітні 2022 року очолив так званий «міськвідділ».

За даними слідства, йому «допомагав» колишній співробітник російської поліції, якого «відрядили» до захопленого міста для координації злочинних дій колаборантів з місцевого підрозділу «МВС РФ».

Після зарахування до карального органу його «новобранці» отримували «посвідчення» та формений одяг російського зразка, а також вогнепальну зброю.

Читайте також: СБУ затримала в Кривому Розі колаборанта з Херсона, який прикидався переселенцем

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігурантам про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній); ст. 127 (катування); ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини); ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Підозру отримали: Олег Шорохов, Дмитро Моставлюк, Єгор Кузаков, Микола Насєдкін, Сергій Москаленко, Олександр Крамаренко, Тимур Абселямов, Сергій Пасенчук, Вадим Веремейчик, Сергій Друзь, Денис Фисина, Максим Смаль, Сергій Челноков, Михайло Прищепов, Степан Федчишин, Володимир Мольгун, Володимир Віднічук, Олег Орлов, Дмитро Прокопець, Олексій Радак, Віталій Леоненко, Руслан Мухмінов, Сергій Василенко, Павло Фурса, Роман Тернавський, росіянин Олексій Молдаванцев.

Оскільки фігуранти перебувають на тимчасово захопленій території України, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності за злочини проти України.

Читайте також: В Енергодарі та Генічеську загарбники складають списки тих, хто не бере паспорт РФ

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала адвоката, який «переписував» майно морського порту Херсона на баланс РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-