Ставив камери на дорогах, щоб шпигувати за ЗСУ: у Запоріжжі затримали російського агента

Ставив камери на дорогах, щоб шпигувати за ЗСУ: у Запоріжжі затримали російського агента

Фото, відео
Укрінформ
Служба безпеки України затримала у Запоріжжі російського агента, який збирав дані про маршрути руху та кількість техніки і військових Сил оборони, які прямували на передову.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

«Одним із перших завдань цього зрадника був збір відомостей про місцеве обласне управління СБУ. Таким чином він потрапив у поле зору внутрішньої безпеки та контррозвідки української спецслужби, які почали документувати протиправну діяльність російського агента», - йдеться у повідомленні.

Встановлено, що для відслідковування колон Збройних сил України зрадник встановив уздовж основних автошляхів регіону власні приховані вебкамери.

Співробітники СБУ виявили і деактивували приховані відеопристрої та запобігли передачі розвідданих агресору.

У зоні особливої уваги Росії були колони важкої бронетехніки та артилерії ЗСУ, залучені до контрнаступальних операцій на південному фронті.

Читайте також: Шпигував за Силами оборони на Хмельниччині: агента ФСБ засудили до 15 років тюрми

Агент встановив вебкамери у локаціях, на які йому вказав куратор з ФСБ.

Щоб замаскувати відеопристрої, він закріплював їх на опорах зовнішнього освітлення доріг.

Після встановлення вебкамери мали здійснювати безперервну онлайн-трансляцію автомобільного трафіку з наданням віддаленого доступу кадровим співробітникам ФСБ.

За виконання ворожого завдання російська спецслужба переправила на банківську картку агента винагороду у 30 тисяч гривень.

СБУ поетапно задокументувала злочинні дії і затримала агента під час технічної перевірки однієї з камер.

За даними слідства, поплічником агресора виявився місцевий житель. Наприкінці вересня цього року він дистанційно вийшов на адміністратора прокремлівського Телеграм-каналу і запропонував йому допомогу у війні проти України.

Читайте також: Шпигував на росіян у Харкові та Чернівцях: агента ГРУ засудили на 15 років

Після отримання пропозиції адміністратор російського інтернет-ресурсу вивів чоловіка на зв’язок через месенджер з представником ФСБ.

Таким чином зрадник отримав від агресора не тільки завдання розвідувально-підривної діяльності, але й покрокові інструкції щодо їх виконання.

Відео: СБУ

Під час обшуку в помешканні затриманого виявили нову вебкамеру, яку він планував додатково встановити, щоб відслідковувати переміщення Сил оборони. Також вилучений мобільний телефон, який фігурант використовував для спілкування з ФСБ.

Читайте також: СБУ затримала російських агентів, які шпигували у прикордонних районах Сумщини

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (замах на державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану).

Він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні СБУ затримала групу російських агентів, які розвідували позиції Сил оборони у прикордонних районах Сумської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-