СБУ вивела із Придністров’я і затримала агента ФСБ, який вербував жителів півдня України

СБУ вивела із Придністров’я і затримала агента ФСБ, який вербував жителів півдня України

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України вивела з території невизнаного Придністров’я і затримала у Одеській області агента ФСБ РФ, який створював власну агентурну мережу на півдні України.

Як передає Укрінформ, про це повідомив пресцентр СБУ.

Фігурант намагався дистанційно вербувати жителів Одеської області, у тому числі місцевих правоохоронців.

Щоб вивести російського агента на територію України, контррозвідники СБУ ввели в його поле зору діючу співробітницю Служби безпеки і створили умови щодо її “згоди” на співпрацю з ворогом.

За сценарієм української спецслужби, зловмисник приїхав на Одещину, щоб особисто завербувати “кандидатку”.

Оперативна комбінація СБУ дозволила поетапно задокументувати злочинні дії російського агента і затримати його.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився громадянин України, який на початку 90-х років виїхав до Молдови, де брав участь у війні на боці бойовиків так званої “ПМР”.

Згодом він став снайпером у складі підконтрольного РФ підрозділу “внутрішніх військ Придністров’я”. Потім фігурант отримав підвищення і був призначений командиром групи 17-го загону спецпризначення “Едельвейс” МВС Росії. Перебуваючи у лавах російського спецназу, брав участь у бойових діях на території Дагестану та Чечні.

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, агент є підозрюваним у кримінальному провадженні за обставинами масових заворушень на боці проросійських угруповань “Антимайдан” 2 травня 2014 року в Одесі, за що був оголошений у розшук українськими правоохоронцями.

Щоб уникнути правосуддя, фігурант втік до фейкової “ПМР”, де у 2019 році для виконання завдань ФСБ був завербований Сергієм Затикою і Денисом Марусіком – представниками місцевого так званого "МДБ".

Тоді він отримав оперативний псевдонім “Скіф”, пройшов інструктаж, а вже у 2023 році розпочав виконання ворожих завдань.

Читайте також: Шпигував за ЗСУ: у Дніпрі затримали агента ФСБ, який вдавав із себе військового

Серед пріоритетних напрямків його розвідувально-підривної діяльності був збір розвідданих про дислокацію та переміщення Сил оборони у прифронтових районах на півдні України.

Також він планував здобути інформацію про особливості роботи та переліку основних завдань, які виконують українські спецслужби в регіоні.

Фігуранту повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Крім того, тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності його кураторів з ФСБ.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки провела у Миколаївській області масштабну спецоперацію, у результаті якої нейтралізувала ще одну російську агентурну мережу, до складу якої входило 13 місцевих жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-