Радник U-LEAD: Осучаснення системи управління відходами стане одним з головних завдань після перемоги

Радник U-LEAD: Осучаснення системи управління відходами стане одним з головних завдань після перемоги

Укрінформ
Осучаснення системи управління відходами поки що не є пріоритетним завданням для громад, але після перемоги це стане одним з основних завдань для України.

Таку думку радник з питань муніципальних інвестицій Програми "U-LEAD з Європою" Олег Черниш висловив "Рубриці", передає Укрінформ.

«На цей час управління відходами не є пріоритетним завданням для громад, але після нашої перемоги це буде одним з основних завдань, що постануть перед країною. Оскільки до побутових відходів, які постійно генеруються утворювачами, додадуться відходи руйнування, відходи, які утворяться внаслідок проведення відновлювальних робіт», — сказав Черниш.

Зазначається, що нині система управління відходами в Україні приводиться у відповідність до європейської практики та законодавства. Українські громади згодом мають побудувати такі системи, у яких побутове сміття буде перероблятися значно більшою мірою. Щоб підвищити спроможність громад у цьому питанні, "U-LEAD з Європою" запровадив у 2022-2023 роках навчальну програму "Кроки для спеціалістів. Управління відходами".

У першому етапі цієї програми, що розпочалася восени 2022 року, взяли участь 48 громад. Уже в грудні минулого року громади сформулювали свої проєктні ідеї. 12 найкращих ідей перейшли на наступний етап програми. Під час другого етапу громади більш детально опрацювали проєктні ідеї, і до фіналу з готовими проєктами з управління відходами дійшли дев'ять громад. Йдеться про п'ять міських громад — Конотопська, Славутицька, Бориславська, Городоцька та Копиченецька; одна селищна — Солоницівська; три сільські громади — Березанська, Саксаганська, Курненська.

Читайте також: Уряд осучаснив планування управління відходами у громадах

Так, міста Славутич і Конотоп вже найближчим часом планують осучаснити свої системи управління відходами, щоб збільшити відсоток перероблення відходів і зменшити шкоду сміттєзвалищ для довкілля.

Проєкт у Славутичі охоплює всі стадії поводження з відходами: від збору до перероблення й захоронення. "Наша громада намагається брати участь у різних проєктах, пробувати, цікавитися, вивчати нові практики й ідеї. Бо крім нас самих нам ніхто не допоможе — ми віддалене і невелике місто (24,5 тисячі мешканців до початку повномасштабного вторгнення)", - сказала головна спеціалістка відділу з питань ЖКГ, тарифоутворення, енергоефективності та енергозбереження Славутицької міської ради Ірина Плавинська.

За словами директора КП "Житлово-комунальний центр" (КП "ЖКЦ") Сергія Мініна, було чітке розуміння того, що систему поводження з відходами треба робити, і були пошуки, з ким це робити. «З «U-LEAD з Європою» ми вже співпрацювали. Наприклад, завдяки програмі в Славутичі з'явилися одні з перших бензогенераторів для шкіл та садочків, також ми отримали набір дорожньої техніки, співпраця була плідна. Тому коли виник цей проєкт і можливість доєднатися, ми поспілкувалися з міським головою, створили групу і почали навчання", - сказав він.

Орієнтовний бюджет проєкту — 124 мільйони гривень. Він передбачає часткову реконструкцію славутицького полігону згідно з новими екологічними вимогами. Буде розмежовано територію полігону на дві частини: одну частину рекультивують (відновлять ці землі), а на другій облаштують оновлений полігон. Там прокладуть захисну мембрану, спеціальний текстиль, який не допускає проникнення фільтратів до ґрунтів. Також облаштують відведення супутніх газів, які утворюються в результаті діяльності полігону. На полігоні планують облаштувати й компостувальний майданчик для біовідходів, а ще закупити техніку для ущільнення відходів.

Місто Конотоп має свій важливий проєкт. "Питання поводження з відходами зараз, мабуть, актуальне для кожної громади. Майже у кожного міста полігони вичерпують свій ресурс, у середніх та великих містах дуже багато сміття. Ми намагаємося сортувати, встановили декілька різних видів контейнерів, але проблема з полігоном нас, на жаль, не оминула. Він майже вичерпав свій ресурс, і найближчим часом нам потрібно це все врегульовувати", — зазначила начальниця управління економіки Конотопської міської ради Людмила Гапєєва.

Розуміючи цю проблему, у громаді почали виготовляти базову документацію для полігону, визначили ділянку з таким цільовим призначенням. І якщо спочатку думали про полігон тільки для Конотопської громади, то з допомогою навчальної програми від "U-LEAD з Європою" вдалося вийти на регіональний рівень, поглянути на проблему ширше і переорієнтуватися. До цього спонукав і Регіональний план управління відходами у Сумській області до 2030 року, затверджений у листопаді минулого року. Відповідно до нього на території області передбачено три регіональні полігони для громад у межах Сумського, Шосткинського та Конотопсько-Роменського кластерів.

"Наша громада має принципову позицію: всі сучасні навчальні програми, передовий досвід ми вивчаємо і ми переймаємо, щоб мати можливість привносити щось позитивне для нашого розвитку", — підкреслила Гапєєва.

Читайте також: Закон «Про управління відходами» спрямований на поліпшення стану довкілля – U-LEAD

Орієнтовний бюджет проєкту — 360 мільйонів гривень. Нині він перебуває на етапі виготовлення проєктно-кошторисної документації. Новий регіональний полігон відповідатиме вимогам сучасності: експерти підказали, що варто передбачити в проєкті спеціальні майданчики для компостування, сортувальну лінію, розповідають у міській раді. Загалом планується втілити його за чотири роки.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: depositphotos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-