СБУ затримала російського агента, який допомагав готувати нові удари по Чернігівщині

СБУ затримала російського агента, який допомагав готувати нові удари по Чернігівщині

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала інформатора російських спецслужб, який збирав розвідувальні дані про підрозділи Сил оборони та критичну інфраструктуру в Чернігівській області, зокрема на прикордонні.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Так, ворожим агентом виявився місцевий житель. У поле зору російських загарбників він потрапив через свої прокремлівські погляди ще під час тимчасового захоплення територій регіону.

У травні поточного року на чоловіка дистанційно вийшов представник російських спецслужб і запропонував співпрацю у війні проти України.

Встановлено, що насамперед зловмисник вивідував для росіян місця розташування блокпостів, чисельність особового складу та наявність військової техніки Збройних сил України, а також будівництво на території регіону об’єктів військової авіації.

Серед іншого, фігурант "малював" для агресора схеми місцевих залізничних маршрутів, якими курсують вантажні ешелони, та збирав інформацію про об’єкти енергетичної інфраструктури Чернігова.

Про виконання ворожих завдань агент звітував агресору в анонімному чаті. Після кожного "сеансу" всі повідомлення одразу видаляв. Інформація, яку він збирав, потрібна була росіянам для підготовки нової серії повітряних атак на регіон.

Співробітники СБУ задокументували злочинні дії зловмисника та затримали його за місцем проживання. У ході обшуків у чоловіка виявлений мобільний телефон, який той використовував для комунікації з ворогом.

Затриманому оголошена підозра за ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 12 років ув'язнення.

На цей час підозрюваний перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Читайте також: СБУ затримала російського інформатора, який збирав дані про ППО на Одещині

Як уточнили в Офісі генерального прокурора, фігурантом є житель Чернігівського району.

За даними ОГП, на сьогодні слідство встановило також, що чоловік виготовляв детальні план-схеми блокпостів й інформував ворога про кількість бійців Сил оборони України, які там перебувають.

Як повідомляв Укрінформ, днями СБУ нейтралізувала агентурну мережу, яка коригувала ракетні удари російських військ по Харкову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-