У Херсоні викрили священника УПЦ МП, який торгував зброєю та боєприпасами

У Херсоні викрили священника УПЦ МП, який торгував зброєю та боєприпасами

Фото, відео
Укрінформ
У Херсоні викрили священника УПЦ МП, який торгував зброєю та боєприпасами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура

"Викрито та повідомлено про підозру священнику однієї із місцевих церков УПЦ МП у придбанні, зберіганні та збуті вогнепальної зброї і бойових припасів без передбаченого законом дозволу", – йдеться у повідомленні. 

За даними слідства, підозрюваний у вересні 2023 року продав два зенітно-ракетні комплекси "Ігла", призначені для ураження повітряних цілей, а також три порохових заряди до ручного протитанкового гранатомета. За це він отримав 3 тис. дол.

Також правоохоронці встановили місцезнаходження ще двох схронів зі зброєю і боєприпасами. Вони розміщувалися у підвалі багатоповерхового житлового будинку та на земельній ділянці, що належить чоловіку. Серед виявленого – кулемет, автомат АК-74, порохові заряди, гранати, набої з магазинами різного калібру, штик-ножі.

Як зазначається, наразі підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі понад 214 тис. грн.

Слідчі дії тривають, перевіряється його причетність до вчинення інших аналогічних злочинів.

Як уточнили в СБУ, священник підпільно продавав зброю та боєприпаси, які залишилися після втечі російських військ від українського контрнаступу. За даними Служби безпеки України, один зі схронів зі зброєю був розташований прямо на території будівництва нового храму УПЦ МП у Херсоні. 

Співробітники СБУ затримали його "на гарячому" – поетапно задокументувавши спробу продати два переносних зенітно-ракетних комплекси "Ігла" з комплектуючими. На додаток до цих ПЗРК священник пропонував придбати боєприпаси до ручних протитанкових гранатометів РПГ-7. Вартість таких засобів ураження продавець у рясі оцінив в 115 тис. у гривневому еквіваленті.

Встановлено, що фігурант підшукував своїх клієнтів через власні зв’язки, у тому числі в кримінальних колах.

Читайте також: Справу проти митрополита УПЦ МП з Буковини передали до суду

Відео: Служба безпеки України

"Потрапляння зброї до представників злочинного світу могло призвести до загострення внутрішньої обстановки у Херсоні, зокрема через спроби провокацій з боку російських спецслужб", – наголосили в СБУ.

Священнику повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Йому загрожує до 7 років тюрми.

Уся вилучена зброя і боєприпаси направлені на експертизу, а в подальшому будуть передані на потреби ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині місцевий мешканець отримав підозру за збут зброї: він продав за 40 тис. грн автомат АК-74 та близько 120 патронів іншому чоловіку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-