U-LEAD: представники громад Львівщини та Закарпаття вивчали на Волині досвід співпраці з бізнесом

U-LEAD: представники громад Львівщини та Закарпаття вивчали на Волині досвід співпраці з бізнесом

Укрінформ
Представники громад Львівської та Закарпатської областей за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” здійснили навчальну поїздку у Нововолинську, Устилузьку та Прилісненську громади, де вивчали кращі практики з розвитку підприємництва у сільській місцевості.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Програми.

“Ми в “U-LEAD з Європою” продовжуємо відновлювати візити з обміну досвідом, які раніше часто проводили. Їхня основна мета — обмінюватися кращими практиками, які можна поширювати та впроваджувати. Обмін досвідом є дуже важливим для подальшого розвитку громад та відновлення України”, – сказав керівник регіонального офісу U-LEAD у Волинській області Анатолій Пархом’юк.

Перший день візиту гості провели у Нововолинській громаді, представники якої поділилися своїми здобутками та інструментами співпраці з бізнесом. Голова громади Борис Карпус презентував комплексний підхід муніципалітету до розвитку місцевого бізнесу, який включає залучення релокованого бізнесу, допомогу в отриманні грантів підприємцями та створення індустріальних парків.

Тут бізнес та муніципалітет у тісній співпраці будують сучасний індустріальний парк «NOVO». Згодом у приміщеннях парку працюватимуть підприємства у сфері переробки сільськогосподарської продукції, її зберігання, заморозки та перевезення.

Громада багато працює над запрошенням релокованого бізнесу на свою територію. Одним із таких успішних прикладів є підприємство, яке переїхало в Нововолинськ з Маріуполя. Компанія займається переробкою ПЕТ-пляшки та розвиває у Нововолиснькій громаді культуру поводження з твердими побутовими відходами.

Також делегація побувала на фермерському господарстві «Дари Волині», яке є позитивним прикладом використання муніципалітетом інструменту залучення грантових коштів у бізнес.

“Ми у Рава-Руській громаді зараз розвиваємо співпрацю з бізнесом та плануємо створити індустріальний парк. Під час візиту до громад Волині, зокрема Нововолинської, вдалося побачити особливості процесу створення індустріального парку та запрошення потенційних інвесторів, а вивчивши їхній досвід — отримати для себе певні відповіді”, – зазначив заступник голови Рава-Руської громади Львівської області Михайло Залуцький.

У Прилісненській громаді ефективно використовують земельні ділянки та приміщення. У цьому переконалися учасники візиту, відвідавши низку підприємств: КП «Волиньприродресурс», ДП «Волиньторф», Філію ДП «Ліси України» «Городоцьке лісове господарство» та ТОВ «БІО БЕРРІ». Керівники компаній розповіли про свою діяльність та поділилися практичними кейсами співпраці за формулою «громада-бізнес».

На прикладі діяльності КП «Волиньприродресурс» учасники побачили, якою важливою є взаємодія різних рівнів самоврядування для розвитку видобування корисних копалин. Представники громад побували на потужностях підприємства та поспілкувалися з його керівництвом.

Також у громаді активно розвивається ягідний кластер. Підприємство ТОВ «БІО БЕРРІ» є цьому яскравим підтвердженням. Учасники візиту відвідали одну з локацій підприємства в селі Карасин.

Читайте також: U-LEAD: органи місцевого самоврядування прагнуть посилення власної фіскальної спроможності

Філія «Городоцьке лісове господарство» ДП «Ліси України» налагодило співпрацю з Прилісненською громадою щодо утримання лісових доріг та розвитку інфраструктури сіл. Окремий вектор розвитку, над яким спільно працюють громада та господарство — шкільне лісництво. Лісники допомагають у розвитку позашкілля у закладах загальної середньої освіти.

Третій день поїздки пройшов у Устилузькій громаді. Місцеве керівництво презентувало колегам практичний кейс з розвитку підприємництва та самозайнятості в сільській місцевості, висвітлило дієві інструменти стимулювання малих агровиробників в громаді та розповіло про соціальні проєкти, які вдалося реалізувати завдяки злагодженій співпраці з місцевим бізнесом.

Делегація відвідала місцеві підприємства та фермерське господарство. Перша локація, на якій побували учасники візиту — відокремлений підрозділ ТОВ «Луцька аграрна компанія». Тут вироблять власні комбікорми з використанням сучасного обладнання. Компанія вирощує птицю на 11-ти локаціях у 100 пташниках та входить у п’ятірку найбільших виробників курятини в Україні.

У селі П’ятидні представники громад ознайомилися з роботою ТОВ «П’ятидні», яке є одним з найбільших агровиробників Волинської області та активно співпрацює з Устилузькою громадою у соціальних проєктах. Керівництво компанії поділилося результатами співпраці та планами на майбутнє.

Побували учасники візиту й на фермерському господарстві «Стара хата». Власники господарства практично «з нуля» створили молочну ферму, займаються тваринництвом, покращують пасовища та розвивають інфраструктуру.

“Саме досвід та формат співпраці громад Волині з фермерськими господарствами дуже корисними для нас. Такі візити є важливим не тільки для керівників громад, але й для працівників певних структурних підрозділів, які можуть вивчати кращі практики своїх колег”, – підкреслив голова Горінчівської громади Закарпатської області Михайло Калинич.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» реалізується GIZ і спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-