На Волині у криницях двох громад виявили нітрати

На Волині у криницях двох громад виявили нітрати

Укрінформ
На Волині під час моніторингових досліджень якості нецентралізованого постачання у криницях сіл Вишнівської та Головненської громад виявили нітрати.

Про це повідомляється на сайті обласного центру контролю та профілактики хвороб, передає Укрінформ.

“У селах Головненської та Вишнівської громад фахівці Любомльського відділення відібрали 28 проб води з колодязів у садибах, де проживають діти до 3 років. У санітарно-гігієнічній лабораторії Ковельського відділу встановили, що 8 проб не відповідають нормативним показникам”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у восьми зразках води виявили нітрати, які можуть спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію.

Власникам криниць і свердловин, де виявили нітрати, спеціалісти радять вживати лише бутельовану воду. Тому що вживання криничної води з нітратами може викликати отруєння. У групі ризику — діти до трьох років. У серпні через таку воду вже отруїлася тримісячна дитина.

Читайте також: У столиці якість питної води в нормі - КМДА спростувала фейк про холерну паличку

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб поінформували, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Таку рідину можна використовувати лише для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.

Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, що викликає значне підвищення вмісту метгемоглобіну в крові. Його зумовлює токсична дія нітратів на гемоглобін. Це призводить до кисневого голодування, яке призводить до порушень у роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систем.

Як повідомляв Укрінформ, у розвідній мережі водопроводів двох сіл Галицинівської сільської територіальної громади Миколаївської області після перевірки проб питної води спеціалісти виявили перевищення вмісту миш'яку.

Фото: volindses.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-