На Миколаївщині викрили російську агентурну мережу на оборонному заводі

На Миколаївщині викрили російську агентурну мережу на оборонному заводі

Фото, відео
Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України провела багатоетапну спецоперацію, у результаті якої у Миколаївській області нейтралізувала агентурну мережу Головного управління Генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зловмисники збирали розвіддані про кількість та види військової техніки Сил оборони, яка прибуває до регіону, зокрема для ремонту і техобслуговування.

Резидентом (керівником) ворожої групи виявився працівник місцевого оборонного підприємства, якого російська розвідка завербувала ще під час його навчання у військовому інституті колишнього СРСР.

З того часу він перебував у "режимі очікування" і був "розконсервований" після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Відео: СБУ

Відповідно до інструкцій російського ГРУ, резидент створив агентурну мережу на території південного регіону. До її складу залучив свою дружину, з якою працював на оборонному заводі, і ще двох знайомих: з Миколаєва та Очакова.

Зловмисники діяли за двома основними напрямками розвідувально-підривної діяльності.

На першому напрямку було задіяне подружжя російських агентів, які збирали інформацію про наявні зразки і технічний стан українського озброєння на оборонному підприємстві.

Для цього вони використовували свій доступ до секретної документації та інших закритих відомостей режимного об’єкта.

Читайте також: У Слов’янську затримали російську інформаторку, яка з вікна шпигувала за технікою ЗСУ

Ще двоє агентів відслідковували місця базування та маршрути переміщення підрозділів Збройних сил України, залучені до оборони регіону або контрнаступальних операцій на південному фронті.

Отримані дані російська агентура передавала своєму резиденту, а він звітував перед куратором із ГРУ. Для комунікації використовували анонімні чати в одному з месенджерів.

Контррозвідники СБУ своєчасно викрили агентурну мережу і затримали всіх її чотирьох учасників на спробі передачі розвідданих агресору.

Під час обшуків у зловмисників вилучили російські документи, заборонену комуністичну символіку та незареєстровану зброю.

Читайте також: Суд дав 15 років тюрми колаборанту, який «злив» координати блокпоста ЗСУ в Лимані

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили трьом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Четвертому фігуранту інкримінована ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння, бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Усі вони перебувають під вартою. Триває розслідування. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляє Офіс генерального прокурора у Телеграмі, організатором мережі є колишній військовий льотчик.

На завдання куратора він збирав і передавав відомості про військові об’єкти, озброєння та військову техніку, розташування особового складу ЗСУ та іншої інформації із зазначенням географічних координат з можливістю ідентифікації на місцевості.

Читайте також: Шпигував за ЗСУ: у Дніпрі затримали агента ФСБ, який вдавав із себе військового

До агентурної мережі він залучив працівника одного з департаментів Миколаївської міської ради, заступницю керівника німецько-українського благодійного фонду і товариша по службі – військового пенсіонера.

Підозрювані ретельно конспірували свою діяльність використовуючи оперативні псевдоніми, інформацією обмінювалися на відкритій місцевості, лише при особистих зустрічах.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні контррозвідка СБУ затримала ворожу коригувальницю, яка намагалась виявити у Слов'янську Донецької області локації Сил оборони України та навести російські удари.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-