Укрінформівцю Сергію Сай-Боднару вручили відзнаку «За заслуги перед Вінниччиною»

Укрінформівцю Сергію Сай-Боднару вручили відзнаку «За заслуги перед Вінниччиною»

Фото
Укрінформ
Укрінформівця Сергія Сай-Боднара удостоїли Почесної відзнаки «За заслуги перед Вінниччиною» за історичне дослідження історії свого роду, рідного села Каришків, чому він присвятив чотири книги.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Заслужений журналіст України, головний редактор Головної редакції проведення пресзаходів та артпроєктів Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Сергій Сай-Боднар отримав почесну регіональну відзнаку за поданням Копайгородської територіальної громади Жмеринського району.

До складу цієї громади входить рідне село Сергія Івановича – Каришків. Його історії та дослідженню свого роду він присвятив чотири книги. Зокрема, йдеться про трагічну долю його прабабусі, української німкені Магди Хоманн («Любов і муки Магди Хоманн») та дослідження свого родоводу («Родом із каришківського люду»). Також він написав про своє село книги «Каришків. Я – твій колосок» та «Зошит з історії Каришківської школи».

Укрінформівцю Сергію Сай-Боднару вручили відзнаку «За заслуги перед Вінниччиною» / Фото: В.Тарасов

А торік у Каришкові, за підтримки Копайгородської ОТГ, було проведено презентацію художньо-документального фільму «МАГДА», знятого за мотивами його твору.

Книги авторства Сай-Боднара стали для мешканців села Каришків тим якорем, який утримує в історії невеличкі села, не дає їм канути у небуття. У свої відгуках про його «Зошит з історії Каришківської школи» односельці писали таке.

«Дуже вдячна за прекрасну книгу! Знову перечитую, згадую, вдивляюсь в обличчя колег і колишніх учнів, а в серці теплі спогади про щасливі молоді літа в цій школі, про найкращі роки мого життя. Я в цій школі не навчалась, а лише навчала. І все-таки шкільні роки швидко летять, їх не повернеш назад. Тому ця чудова твоя книга, Сергію, буде завжди для мене душевними ліками. Вона зігріватиме, коли буде холодно від старості, від щоденних турбот сільського життя. Не знаю, не можу знайти слова, якими можна було б висловити щиру вдячність за твою кропітку, величезну роботу за створення ще одного неповторного шедевру з історії нашого села», - написала класна керівниця журналіста Клавдія Гуменюк.

Читайте також: Про малу Батьківщину та дитячі борги

А колишня випускниця цієї школи Надія Чмих-Шаталюк розчулено зазначила: «У мене новi емоцiї, які накрили з головою. Вони забрали у мене грунт з-пiд нiг. І все завдяки щойно отриманій книжці «Зошит з iсторiї Каришкiвськоi середньої школи»... Це справжній «вибух» спогадiв. Сторiнка за сторiнкою - усi випускнi класи з фото учнiв та вчителiв. Ще не читала. Продивилась фото. Потрiбно опанувати емоцiями та махнути рукою на всю роботу i читати, читати. Сльози душать. В цiй книзi цiлi поколiння. Вчителi, бiльшості яких вже немає з нами. Але вони назавжди залишаться у цiй книзi».

Саме за внесок у дослідження та документування історії свого села, розповіді про долі його людей, збереження для нащадків зворушливої і трагічної історії своїх предків земляки й номінували Сергія Сай-Боднара на визнання заслуг перед Вінниччиною на офіційному рівні. Йому вручили Почесну відзнаку «За заслуги перед Вінниччиною» 25 серпня у ході сесії Вінницької обласної ради.

«Мені було надзвичайно приємно отримати відзнаку від земляків-вінничан, тому що ти відчуваєш дотик до рідної землі, відчуваєш, що ти звідси родом. Тут твоє коріння. Окрім того, товариство нагороджених – дуже гідне і шановане. Посмертно відзначено Почесною відзнакою «За заслуги перед Вінниччиною» загиблого захисника і трьох військовиків, які наразі захищають Батьківщину на фронті. Були серед нагороджених земляки – виробничники з Шаргородщини, інші достойні люди. Тому в такій компанії отримати найвищу нагороду Вінницького краю – особлива втіха», - сказав Сай-Боднар.

Почесною відзнакою «За заслуги перед Вінниччиною» нагороджують за вагомий особистий внесок у розвиток Вінниччини, активну благодійну, гуманістичну і громадську діяльність. Нею можуть бути нагороджені жителі Вінницької області. Особу може бути нагороджено Почесною відзнакою лише один раз. Нагородження здійснюється до Дня Незалежності України та ювілейних дат заснування Вінницької області.

Фото: Тарасов Володимир

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-