У Маріуполі росіяни псевдоремонтом зіпсували історичну перлину міста - Будинок із левами

У Маріуполі росіяни псевдоремонтом зіпсували історичну перлину міста - Будинок із левами

Фото, відео
Укрінформ
У тимчасово захопленому російською армією Маріуполі загарбники своїм псевдоремонтом зіпсували справжню історичну архітектурну перлину міста - Будинок з левами.

Про це у Телеграмі повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Понівечена історія. Росіяни псевдоремонтом спаскудили справжню історичну архітектурну перлину міста - Будинок з левами, зробивши з нього якусь дачу за мкадом», - написав Андрющенко під відповідним фото.

Він зазначив, що з іншої «реновації» загарбники повернули вулиці імені Архітектора Нільсена стару назву - імені Енгельса, а також додав, що росіянам залишилося ще місто Маріуполь перейменувати на місто Жданов, яким воно було у радянські часи.

Як повідомлялося, у Маріуполі російські загарбники зносять історичні будівлі. Вони знесли відомий Дім з годинником, де знаходилась студія всесвітньо відомого художника-монументаліста, мозаїчника Віктора Арнаутова.

Читайте також: Італійський художник поцупив чуже фото для створення пропагандистського муралу в Маріуполі

Раніше загарбники знесли будівлю драмтеатру в Маріуполі, в яку в березні 2022 року скинули авіабомбу і де в бомбосховищі переховувалися сотні людей, у тому числі багато дітей.

Історичний Будинок з левами у Маріуполі – це творіння архітектора Віктора Нільсена, авторству якого належить безліч будівель у місті, які використовувалися і до 22 лютого 2022 року – до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну .

Деякий час Нільсен був головним архітектором Маріуполя. Відомо, що Будинок з левами архітектор продав ще до жовтневого перевороту більшовиків (1917 р.), а сам переселився у новий будинок, який згодом у нього відібрали більшовики.

Читайте також: У тимчасово окупованому Маріуполі росіяни знищили унікальні мозаїки – міськрада

Наступний власник будівлі «Будинок з левами» був директором метзаводу «Азовсталь» Яків Гугель, якого в 1937 розстріляли, а сім'ю репресували.

Після цього будинок використовували як комунальне житло, а в роки незалежної України – перевели в приватний житловий фонд.

Фото: 0629.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-