Під Солотвином на Закарпатті знайшли 140 карстових проваль

Під Солотвином на Закарпатті знайшли 140 карстових проваль

Дослідження
Укрінформ
Під Солотвином нараховується понад 140 ділянок розвитку карстових проваль на 12 га території селища.

Про це у Фейсбуці повідомила Закарпатська облрада, передає Укрінформ.

"Під Солотвином нараховується понад 140 ділянок розвитку карстових проваль. Такі висновки щойно у ході підсумкової конференції проєкту «РЕВІТАЛ - 1» озвучили фахівці, котрі проводили дослідження карсту під Солотвином", - зазначили в облраді.

Як повідомляється, для дослідження, окрім супутникової зйомки, проводився аналіз утворень у затоплених шахтах Солотвина за допомогою спеціального робота, якого вперше запустили приблизно 2 роки тому. Він працював на глибині понад 350 метрів.

"У результаті встановлено, що на досліджуваній території нараховується понад 140 локальних ділянок розвитку карсту загальною площею понад 12,3 гектара та об’ємом карстових лійок і провалів понад 5 мільйонів кубометрів", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, на території затоплених шахт спостерігається розширення площі просідань та поступове знесення схилів навколо провалів та воронок. І цей процес триває.

Над проєктом працювали Мішкольцький університет (Угорщина), Солотвинська селищна рада (Україна), муніципалітет Сігету-Мармацієй (Румунія), Кошицький технічний університет (Словаччина) та Інститут геологічних наук Національної академії наук України.

Зазначається, що у рекомендаціях спеціалістів щодо покращення ситуації навколо Солотвина ідеться про створення та функціонування постійно діючої системи комплексного моніторингу, вирішення проблеми екологічної та економічної доцільності відновлення видобутку солі, легалізації використання розсолів у бальнеологічних цілях та ліквідацію незаконних стихійних сміттєзвалищ, створення сучасного сміттєзвалища за стандартами ЄС подалі від річки та соляних шахт.

Читайте також: Спецдозвіл на розробку родовища кам'яної солі на Закарпатті продадуть з аукціону

Таким чином вдасться захистити поверхневі та ґрунтові води від забруднення. В іншому випадку це унеможливить туризм та зменшить привабливість Солотвина, зазначили в обласній раді.

Як повідомляв Укрінформ, на Закарпатті в 2019 році почали втілювати проєкт у рамках транскордонного співробітництва, метою якого є вивчення за допомогою роботехнології території ДП “Солотвинський солерудник”. Загальна вартість проєкту 1 075 817,58 євро, з яких внесок ЄС складає 968 235,81 євро.

Фото: Закарпатська облрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-