Виплати пенсій в окупації: У ПФУ кажуть, що банки самостійно приймають рішення про блокування карток

Виплати пенсій в окупації: У ПФУ кажуть, що банки самостійно приймають рішення про блокування карток

Укрінформ
Пенсійний фонд України продовжує нараховувати виплати всім пенсіонерам, у тому числі тим, хто наразі знаходиться на окупованій території, якщо вони мали на це право станом на 24 лютого 2022 року.

Про це на брифінгу повідомила начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад, відповідаючи на питання кореспондента Укрінформу.

«Я хочу ще раз підкреслити, що всі виплати, на які мали право пенсіонери станом на 24 лютого 2022 року, не припинялись за ініціативи Пенсійного фонду, їх нараховують і виплачують», - заявила Рад, відповідаючи на те, чи нараховуються пенсії на банківські картки пенсіонерам, які мешкають на окупованій території і зокрема в «ДНР».

За словами очільниці Головного управління ПФУ в Донецькій області, зупиняються виплати пенсій тільки за отриманням інформації про смерть пенсіонера.

Вона зазначила, що банківські установи можуть самостійно прийняти рішення про припинення дії картки пенсіонера, але Пенсійний фонд продовжує нараховувати гроші.

«Ще є правила, якими регулюється діяльність або банківської установи, або пошти. Якщо людина, наприклад, протягом тривалого часу не знімає гроші, то банківська установа реагує, вона вимагає в клієнта осучаснити банківську карту, якось ідентифікувати себе і так далі. Виникають такі питання. Але з боку Пенсійного фонду, навіть якщо виникають питання по банківській карті або якісь ще питання, людина чи картку не отримала, чи ще щось, то Пенсійний фонд нараховує і перераховує ці виплати», - пояснила Рад.

Вона додала, що навіть, коли банки затримують виплату, в окремих випадках Пенсійний фонд це питання зʼясовує, і виплата поновлюється.

Читайте також: У ПФУ розповіли, як оформити та отримувати пенсію за кордоном

«Зараз здебільшого спрощений підхід до нарахування виплат з точки зору верифікації, з точки зору ідентифікації саме особи. Всі знають, що такі ідентифікації жорстко передбачались і виконувались до періоду COVIDу, в період COVIDу вони були більш гнучкими, а зараз, у військовий час, ми підходимо до цього більш лояльно і більш гнучко», - заявила представниця ПФУ.

Вона підкреслила, що це рішення українського уряду, який розглядав це питання, оскільки було багато звернень, і було прийняте рішення, яке спрощує навіть й ідентифікацію.

За інформацією Рад, у серпні 2023 року кількість одержувачів пенсії на Донеччині - 719,2 тис., середня пенсійна виплата становить 6 697,79 грн. Всього на виплату пенсій на Донеччині було направлено 4 843,3 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-