Харківщина: депутати Первомайського вдруге не підтримали перейменування міста

Харківщина: депутати Первомайського вдруге не підтримали перейменування міста

Укрінформ
Депутати Первомайської міської ради на Харківщині вдруге не підтримали перейменування міста Первомайський у Добродар.

Про це повідомив у Телеграмі міський голова Микола Бакшеєв, передає Укрінформ.

“Голосування за перейменування відбулось, але не було підтримано більшістю. "За" проголосувало - 12 депутатів із 17, двоє депутатів залишили залу до голосування, Намчук Віктор - "не голосував", Павленко Ніна - "проти" та Гончаренко Іван - "утримався", - йдеться у повідомленні.

До голосування народні обранці брали слово, однак виступи закінчилися “взаємними образами, галасом, безладом та мандруванням на вихід деяких депутатів”.

Мер зазначив, що тепер звернеться разом із тими депутатами, які висловились за перейменування Первомайського, до обласної ради з пропозицією все ж таки перейменувати місто.

Як повідомляв Укрінформ, жителі Первомайського Харківської області вдруге проголосували за перейменування міста в Добродар

29 червня депутати Первомайської міської ради також не підтримали пропоновану нову назву.

Читайте також: Рада перейменувала село Московське на Сумщині

Первомайський (населення - близько 30 тис. осіб без урахування ВПО) носить свою назву з 24 червня 1952 року. До того (тоді ще не місто) селище називалося Лихачове - на честь поміщика Лихачова. Його маєток розташовувався біля села Сиваш на відстані кількох кілометрів від залізниці, прокладеної в цій місцевості 1869 року. Власне, полустанок і отримав назву Лихачове. За повернення цієї назви виступають деякі краєзнавці, однак місцева влада категорично з цим не погоджується і не хоче навіть пропонувати містянам варіант, пов’язаний з іменем російського поміщика.

Міська рада отримала близько 600 пропозицій, як перейменувати Первомайський, із них у січні обрали 15 варіантів для громадського обговорення. Після голосування у два тури залишилося 10 можливих назв.

Первомайський входить до переліку населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови (згідно з рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року № 230).

Фото: Суспільне Харків

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-