У Кропивницькому містяни виступили проти реконструкції двох вулиць

У Кропивницькому містяни виступили проти реконструкції двох вулиць

Фото
Укрінформ
У четвер, 27 липня, у Кропивницькому біля міськради декілька десятків містян виступили проти капітального ремонту доріг на вулицях Героїв України та Академіка Тамма.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Кропивницькому декілька десятків жителів міста вийшли до міської ради перед засіданням сесії, на якому мали ухвалити дофінансування капітального ремонту доріг на вулицях Героїв України та Академіка Тамма з місцевого бюджету.

Люди наголосили, що будівництво почалось ще до остаточного затвердження бюджету. Є містяни, які загалом проти фінансування будівництва доріг під час війни. Є також і ті, яких турбує, зокрема, вирубка дерев, яку проведуть перед виконанням робіт.

Екоактивістка Надія Паливода зауважила, що каштани, які обіцяють висадити замість тополь, не є повноцінною заміною.

«Задля розширення вулиці планують випиляти п’ятдесят дерев. Більша частина з них є гібридними тополями, які висаджені там спеціально для того, щоб вони затримували пил та виділяли багато кисню. Вони мають дуже високу екологічну цінність. Казати, що всі аварійні – звичайна маніпуляція. Зручно сказати, що там всі дерева хворі і їх потрібно спиляти, особливо без висновків та експертиз, які б це підтверджували. То - лише гучні заяви, щоб громадськість менше протестувала. І замість тополь планують насадити каштанів, які будуть рости ще сорок років... Але зважаючи на теперішній час, мова йде навіть не про дерева – мова про витрату 186 мільйонів… на шматок дороги. Якщо це порахувати в дронах, ціна одного з яких близько 50 тисяч гривень, то навіть за той 1 мільйон можна вже придбати 20 дронів для військових», - наголосила Паливода.

Вона додала, що за 100 млн грн можна придбати 2 тисячі дронів і відправити їх на передову хоча одну з ділянок бойових дій, що покращить ситуацію для захисту захоплених територій.

Громадський активіст Дмитро Яковенко переконаний, що бюджетні кошти потрібно витрачати на оборону та підтримку громади зсередини.

«Моя позиція однозначна: якщо з’явились кошти додаткові, то їх потрібно перенаправити на обороноздатність громади й на сприяння справжньому бізнесу, щоб громада могла розвиватись в межах своєї території. У нас немає свого виробництва сучасних дронів, засобів зв’язку, засобів радіоелектронної боротьби, великий некомплект з автомобілями для потреб армії. Замість того, щоб вирішувати ось такі питання, і займатись інфраструктурними рішеннями, які ні до чого не ведуть», - сказав Яковенко.

На інформацію про будівництво доріг містяни першочергово відреагували декількома днями раніше у соцмережах. На брифінгу, який відбувся після цього, 25 липня, заступник міського голови Олександр Вергун прокоментував витрати: «Нам виділили 60 мільйонів гривень із державного бюджету, це цільові кошти із дорожнього фонду на виконання капітального ремонту доріг. Це державна програма. І якщо є така підтримка – це майже одна третина від реалізації всього об’єму, то потрібно користуватися. І ці вулиці важливі. Якщо ми зараз не відремонтуємо їх, то через рік вони буду у незадовільному стані. Ремонт планують завершити до кінця року».

Також Вергун зазначив, що пішохідні тротуари, дорожнє покриття цих вулиць та інфраструктура не відповідали вимогам для маломобільних категорій населення, для осіб з обмеженим фізичними можливостями.

"Головне зараз - підтримка армії. Але на ці заходи, наскільки я знаю, у проєкті бюджету є питання виділення коштів для військових», – сказав він.

Представники мітингувальників були присутні під час сесії міської ради та озвучили свою позицію.

Екоактивістка Паливода під час виступу на сесійному засіданні просила відкласти голосування щодо цього рішення, поки не знайдуть компроміс із громадськістю.

Звучала також пропозиція від окремих депутатів про "капітальний ремонт без зміни геометричних розмірів". Таким чином при ремонті дороги збережуть зелені насадження. Цю пропозицію не підтримала більшість депутатів.

Читайте також: У Кропивницькому на підтримку військових спрямували ₴70 мільйонів

У підсумку депутати проголосували за субвенцію обласному бюджету на співфінансування ремонту доріг - 126,2 млн грн. Загальна вартість робіт становитиме понад 186 млн грн.

Як повідомлялося, у Кропивницькому перейменують 19 вулиць то провулків з метою деколонізації та дерусифікації.

Зокрема, у Кропивницькому з'являться вулиці Князів Острозьких, Павла Скоропадського, Миколи Амосова, Леоніда Каденюка, Олени Степанів, Миколи Куліша, Івана Багряного, а також провулки Мирослава Скорика, Івана Драча, Отамана Чорного Ворона тощо.

Загалом до проєкту внесли 20 вулиць для перейменування, однак згодом з переліку вилучили вулицю Глінки, яку пропонували перейменувати на Княгині Ольги, після звернення однієї з громадських організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-